Петкова: Възобновяване на АЕЦ "Белене" не фигурира в плановете ни

Петкова: Възобновяване на АЕЦ "Белене" не фигурира в плановете ни | StandartNews.com

"В нашата програма приоритетите в сектор в енергетика са очертани ясни и там възобновяването на АЕЦ "Белене" не фигурира. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Един от приоритетите на правителството на Пламен Орешарски беше изграждане на проекта АЕЦ "Белене" и не си спомням да са предприети някакви конкретни действия, каза тя и изтъкна, че основен приоритет на сегашното е удължаването на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и развиването на нови мощности, "но само при икономически доказан ефект".

За големите енергийни проекти в правителствената програма е заложено тяхното преразглеждане и реализация само при доказана икономическа ефективност, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Спирането на проекта за строителство на нова ядрена централа на АЕЦ "Белене" е уточнено след проведения референдум, обясни Петкова. "НЕК и МЕ стриктно изпълняват действащите понастоящем решенията на НС и МС за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадката на АЕЦ "Белене". Тече тежък арбитраж, за нас като българи е добре да не изразяваме позиции в този проект", смята Петкова. И изрази надежда за обсъждане на инвестиционното намерение на Катар за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Само КЕВР решава за цената на тока, каза тя в кулоарите на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай