Петкова: НЕК ще закупи оборудването за "Белене"

Петкова: НЕК ще закупи оборудването за "Белене" | StandartNews.com

Срещу всеки лев, стои реален актив. Няма други щети, каза енергийният министър

Приблизително 50% от искането на "Атомстрой експорт" по спирането на проекта за АЕЦ „Белене" е уважено от парижкия арбитраж. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг.

"Късно снощи на електронната поща на НЕК пристигна решението на арбитража. Сега съгласно процедурата трябва това решение трябва да бъде връчено официално", изтъкна тя. 

"Искам само да направя уточнение, че арбитражът беше изключително сложен от правна и техническа гледна точка. Представлява стотици страници", каза министърът. И уточни, че предстои да бъде анализиран от НЕК и от адвокатите им.

"Друго важно условие е, че този арбитраж е търговски. Арбитраж между две търговски дружества, които имат спор помежду си, затова се съдържа търговска информация и има съответно изискване за конфиденциалност", подчерта енергийният министър.

"Общият размер на искът, който "Атомстрой експорт" предяви, беше приблизително 1, 2 млрд. лв.", припомни тя. "Това, което показва първият прочит на адвокатите на НЕК е, че арбитражът е взел решение, анализирал е всички факти и обстоятелства и е присъдил почти половината от предявения иск от "Атомстрой експорт", добави Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус".

Арбитражът в Париж признава единствено и само искът на "Атомстрой експорт", който е свързан с реално произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", каза още министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, във връзка с решение в сектор Енргетика и по-конкретно арбитража, който "Атомстрой експорт" води срещу Националната електрическа компания (НЕК) за спирането на проекта АЕЦ "Белене".

"Арбитражът признава единствено и само искът, който е свързан с реално произведеното оборудване, което НЕК по силата на Допълнение номер 5, през ноември 2008 г. е поръчала. Това е т. нар. допълнение, свързано с производството на оборудване с дълъг цикъл на производство", заяви тя.

"Всички останали искове, които касаят претенции по отношение на ескалация на цената, пропуснати ползи и неустойки, претенции, свързани с извършени работи извън предмета на договора са изцяло отхвърлени от арбитража", обясни министърът.

По думите ѝ в резултата на тази преценка НЕК има ангажимента да заплати и да се сдобие с един актив - ядрено оборудване за приблизително 550 млн. евро.

"Това, което ние настояваме, след като НЕК се запознае с всички факти, е да инициираме среща с партньорите от "Атомстрой експорт", за да потърсим взаимноизгодно решение", добави тя.
По думите ѝ най-важно е това, че НЕК ще заплати само това, което е свързано с оборудването. "Срещу всеки лев, стои реален актив. Няма други щети", каза още енергийният министър.

Припомняме, че по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти, че решението от арбитража е излязло. "Има два варианта - НЕК и руската страна да решат да строят реактор или двете страни да се разберат да го продадат", добави той. Повече ТУК.

Още преди няколко месеца в публичното пространство се появиха информации за очаквано подобно решение на арбитража в Париж (още ТУК).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай