Петък,

Петков сезира прокуратурата за правителствения небостъргач

От: Стандарт -
441
Петков сезира прокуратурата за правителствения небостъргач
A
A
A

Икономическият министър Кирил Петков подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”. Това заяви той в отговор на въпроси на живо във Facebook.

„Не мога да намеря смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в една сграда, в един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, посочи министърът.

„Начинът, по който беше възложен, бе странен, защото 190 млн. е сумата, която държавата е предвидила за този небостъргач. От тези средства една фирма, без търг или поръчка - „ин хаус”, е спечелила този проект. ДКК е дала 100% аванс на фирма „Монтажи”, а тя е предплатила 50% на външна компания, която, без търг или конкурс, е спечелила този договор. Странното е, че той включва три неща - да се проектира, строи и да се направи надзор”, каза още Петков.

Съдбата на държавната петролна компания

„За тези 9 седмици не можах да разбера защо тази петролна компания трябва да съществува. Според мен имаме два проблема, които трябва да се решат. Това обаче не става през отварянето на нова компания. Единият проблем е държавният резерв. Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин, изтичат пари. Близо 15% от горивата, които се изразходват на годишна база, трябва да се складират в държавен резерв. В момента идеята на петролната компания беше реално да управлява този държавен резерв, защото конкуренцията на пазара за него е много  малка. Има само две до три компании, които търгуват с него”, обясни Петков.

„Не виждам причината да отваряме нова държавна компания, за да си решим проблема с държавния резерв. Ако имахме по-дългосрочно действие - бих затворил петролната компания, от една страна. От друга, бих направил изцяло ревизия на дейността на държавния резерв, така че да го отворим за много по-конкурентен принцип и да могат да участват повече участници. Вместо да продаваме огромни количества, така че само няколко да могат да си купят, да направим много по-чести търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво, така че търговците на петрол да могат да имат достъп до това. По този начин си правим един ефикасен държавен резерв. Не отваряме нови структури, които нямат никаква логика”, каза още министърът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички