Пенсионните фондове донесоха 4,3% доход

Пенсионните фондове донесоха 4,3% доход | StandartNews.com

Отчисления за дружествата изяждат всяка година по 2,4% от парите за старини

Частните пенсионни фондове постигнаха средна доходност от 4,33% от управлението на парите за старини през 2014 г. след като се приспаднат всички такси, сочат изчисления на в. "Стандарт" на база данните на Комисията за финансов надзор. Това е много добър резултат като се има предвид, че инфлацията през миналата година е минус 0,9%, а лихвите по банковите депозити на гражданите са двойно по-ниски от постигнатата от фондовете доходност.

Всъщност реалната доходност от управлението на парите е различна за всеки човек, тъй като зависи и от натрупаната сума по партидата му и вноските, които се правят всеки месец. Всеки осигурен в универсален пенсионен фонд (УПФ) има средно по 1881,31 лв. в личната си партида, сочат последните официални данни на КФН. А за първите девет месеца на 2014 г. средният размер на месечните постъпления във фондовете от осигурителни вноски е 41 лв. на човек. Според официалните данни на КФН за стойността на един дял в пенсионните фондове, през 2014 г. средната доходност от управлението на парите за втора пенсия е 5,7%. Така, ако човек има 1881,31 лв. в личната си партида (колкото е средната сума за всички осигурени), от управлението им към сумата ще се прибавят 107,25 лв. Но за да се пресметне реалната доходност трябва да се вземат предвид таксите, които удържат пенсионните дружества. Те събират две такси- до 5% от всяка осигурителна вноска, и инвестиционна такса в размер до 1 на сто годишно върху стойността на нетните активи. Таксата от 1% се отчита от КФН при пресмятане на стойността на един дял от пенсионните фондове. Затова от официалната доходност трябва да се извади сами таксата от 5% върху всяка вноска. Тъй като средният размер на осигурителната вноска е 41 лв., това означава, че всеки месец пенсионните дружества си удържат по 2,14 лв. от всяка вноска, което за година прави 25,68 лв. Така реално върху средната сума от 1881,31 лв. по личните партиди се натрупват 81,57 лв. след удържане на всички такси. Което пък прави реален доход от 4,33%. А общият размер на доходността, която се губи заради таксите в този конкретен случай е 2,4% (1% инвестиционна такса и 1,4% намалена доходност заради таксата от 5% върху всяка вноска).

Тези изчисления обаче са строго индивидуални и зависят от натрупаната сума по личната партида и от месечните вноски. Хора, които се осигуряват от 10-15 г. имат по-голяма сума по личната си партида и таксата от 5% върху новите вноски има малка роля за доходността на техните пари. Тези, които сега започват работа и нямат нито лев във фонда си, имат минимална доходност.

С новите предложения на МФ за промени в Кодекса за социално осигуряване всеки човек ще може да реши дали да прехвърли парите си от частния пенсионен фонд към държавния Сребърен фонд и да се осигурява само в НОИ, или да не прави нищо и 5% от вноската му за пенсия да продължат да отиват в УПФ. А за да направи рационален избор човек трябва да види каква доходност му носи неговия пенсионен фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай