Пазят данъчния код като парола на дебитна карта

Пазят данъчния код като парола на дебитна карта | StandartNews.com

Всички декларации на граждани ще се подават по интернет с ПИК

Персоналният идентификационен код (ПИК), с който гражданите могат да подават данъчните си декларации по интернет, започва да прилича на парола на дебитна или кредитна карта. Първото нововъведение е, че гражданите вече могат да променят персоналния си идентификационен код (ПИК). След първата регистрация за ползване на е-услугите на НАП с ПИК гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят. Новият ПИК трябва да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри, уточняват от НАП. Освен това от началото на март персоналните кодове вече се връчват на гражданите в запечатани пликове, което подобрява сигурността. По същия начин се дават и дебитните карти на банките. Друга промяна, която повишава сигурността, е, че ползването на е-услуги с ПИК става след задължително еднократно въвеждане на валиден имейл адрес и потвърждаване чрез него на достъпа до е-услугите.
Увеличават се и услугите, които могат да се ползват с ПИК, съобщават още от приходното ведомство. Освен декларацията за облагане на доходите и осигурителните декларации 1 и 6 с ПИК вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). В близките седмици чрез персонален код ще може да се подава и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се граждани и наемодателите на всяко тримесечие.

ПИК се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес на гражданите и е безсрочен. Досега са издадени 220 000 персонални кода на физически лица. Най-често хората проверяват с ПИК своите задължения. От началото на годината до сега тази услуга е ползвана 2 325 000 пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана 1 222 000 пъти. От НАП напомнят, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на годишните доходи до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе до 30 април дължимия по декларацията данък. От НАП съветват всеки, който подава декларацията си с ПИК, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно се дава входящ номер. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като дотогава трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай