Павликени строи нова пречиствателна станция за 31 млн. лв.

Павликени строи нова пречиствателна станция за 31 млн. лв. | StandartNews.com

Велико Търново. Община Павликени е сред отличниците при изготвянето и внасянето на документацията по най-големия си проект за нова пречиствателна станция и довеждащ колектор. С нулеви санкции и без забележки управляващият орган е подписал проекта на общината, каза зам.-кметът и ръководител на проекта инж. Венцислав Иванов.

Община Павликени започва работа по най-мащабния си проект за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води и прилежаща инфраструктура. Той се финансира с 31 157 608 лв. по Оперативна програма "Околна среда". 24 178 304 лв. са осигурени от кохезионен фонд, националното съфинансиране е малко над 6 млн. лв. Община Павликени участва със собствени средства в размер на 934 728 лв.

Предвижда се рехабилитация на съществуващи и изграждане на нови главни колектори, а така също ремонт и изграждане на нова канализационна мрежа с обща дължина от около 14 000 км. Новото съоръжение ще ограничи замърсяването по поречието на река Росица край Павликени. Освен това ще се повиши качеството на ВиК услугите за населението, посочи кметът инж. Емануил Манолов. Реализирането на проекта ще създаде нови работни места. 13 души ще работят по обслужването на пречиствателната станция.

Строителните дейности ще започнат в началото на новата година. Разкопаването на улиците ще създаде известно неудобство, но кметът апелира към жителите да проявят търпение, докато текат ремонтните дейности. Разкопаните участъци ще бъдат възстановени отново, както е заложено в проекта. Пари за цялостно преасфалтиране на улици не са предвидени в общинския бюджет, уточни инж. Манолов.

Местни фирми ще бъдат наети за подизпълнители по проекта. Очаква се новата пречиствателна станция да бъде изградена до началото на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай