Паунов договори ябълки за Индия

Паунов договори ябълки за Индия | StandartNews.com

По време на официално посещение в Индия кметът на Кюстендил Петър Паунов е преговарял за внос в страната на кюстендилски ябълки. До 2015 г. е имало забрана за това, но България вече е сред държавите, имащи право да внасят ябълки в Индия, обясни Паунов. Като част от българска делегация, той е имал срещи с ръководствата на четири от най-големите индийски градове и на местни работодателски организации.

В Индия се произвеждат около 600 хиляди тона ябълки, които са недостатъчни за местния пазар, и затова в момента има внос от Нова Зеландия и от Америка, а на дребно ябълките се продавали по 4 долара за килограм. Заради проявения интерес от индийците към кюстендилските ябълки предстоят разговори с бизнеса в Кюстендил. „Предстои на среща с местния бизнес да обсъдим каква да бъде нашата стратегия за пълноценното оползотворяване на тези съвсем нови за нас възможности, които могат да променят коренно мащабите на кюстендилското овощарство", каза Петър Паунов. Едва след това може да има нови визити и двустранни споразумения.

По време на посещението си в Индия кюстендилският кмет е бил придружен от икономист и от председателя на Сдружението "България - Индия". Домакините са осигурили на българските си гости и посещение на легендарния Тадж Махал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай