Първите частници: От магнетофона до империята "Пайнер"

Първите частници: От магнетофона до империята "Пайнер" | StandartNews.com

Инж. Митко Димитров тегли кредит от 1 млн. с 53% лихва и се хвърля във фолка

1 март 1989 г. Много българи, в които бие сърце на предприемачи, помнят тази дата. Защото от тогава насам частният бизнес у нас стана легален. Преди малко повече от 25 г. ръцете на първите ни капиталисти бяха развързани с Указ 56 за стопанската дейност, приет от Държавния съвет на Народна Република България. Така "частник" престана да бъде мръсна дума, а да правиш бизнес вече не беше престъпление.
И още преди падането на Тодор Живков от власт хората започнаха да подхващат това-онова. Някои бяха доста напред с материала, защото отдавна "чукаха частно", макар и под заплахата да бъдат арестувани и съдени. Други бързо наваксаха, трети пробваха с едно, после с друго - докато намерят своето място под слънцето. Ето историите на няколко от първите български капиталисти.

В Димитровград го сочат като един от най-успелите местни хора. Макар да се спекулира твърде много с темата, че произвежданата от неговата компания "Пайнер" музика е пошла и деградивна, съгражданите му го сочат с пръст, но не за хули, а като пример. Така е, защото популярният като Пайнера Митко Димитров гради сам още в зората на демокрацията сегашната си империя.

Започва от нулата преди около 24 години. Тогава далновидният инженер слага кетап в джоба си и започва да върти собствен бизнес. Въпреки че в рода си няма музиканти, музиката го влече още от студентските години.
И ако днес има няколко дузини собствени изпълнители, ултрамодерно звукозаписно студио и собствени телевизии, оборудвани с най-новите технологии в бранша, то през онези години прави сам първите записи при полеви условия по сватби и събори. Единствената техника, с която разполага, е касетофон TEAC, модел C3, който и сега стои от дясната страна на бюрото му в офиса.

Хората започват да търсят касетките му с изпълненията на едни от най-гласовитите ни народни певци. В един момент бизнесът толкова се разраства, че в "Пайнер" започнали да недостигат празни касети. Единствените, произвеждани в България, били "Драгор". Те обаче често давали дефекти. Предприемачът взема рисковано решение, но пък това е изстрелващата стъпка в големия бизнес. Инж. Димитров решава да прави собствено производство. Фирмата му тегли кредит от 1 млн. лв. с убийствените 53% лихва и срок на изплащане една година. С парите купува техника за аудиокасети и консумативи за производството им. Димитров влага всичките си умения на инженер-техник, за да конструира механизма, така че да не дефектират касетите и да не цапат главите на касетофоните. След конфекциониращите машини купуват и такива за промишлено тиражиране на аудиокасети със запис. Темпото на работа е презапис на 1000 касети в час. Започва износ за Югославия, Румъния и Украйна. Това е и началото на империята "Пайнер".

По-късно Митко Димитров вече има собствени автори и продуцира изпълнители. През 2001 г. разпространява музиката и клиповете си в 1540 телевизии в цялата страна. При излъчването обаче качеството падало, защото кабеларките работели с нискокачествена техника. Затова Пайнера прави собствена телевизия през 2001 г. -ТВ " Планета", която се излъчва от спътника Тор-3 на Норвежката телекомуникационна компания Telenor. След няколко години се появява фолклорният канал на компанията, а от скоро и ултрамодерната "Планета HD".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай