Първата "умна" машина за смет у нас дава пълно за празно

Първата "умна" машина за смет у нас дава пълно за празно | StandartNews.com

Хасково. Първият автоматичен рециклиращ център в България заработи в Димитровград. На първо време срещу пластмасовите, стъклените бутилки и алуминиевите кенове умната машина ще връща талончета с индивидуален номер. Така в навечерието на Коледа най-съвестните жители на града ще участват в томбола досущ като в приказката „Сливи за смет". Срещу талоните си, получени от изхвърления боклук в машината, един късметлия ще получи таблет, затова и кампанията е наречена „Таблет за смет".

Машината събира и пресова три вида отпадъци - пластмаса, стъкло и метал. Тя ги разделя след като сканира дъната на отпадъците.

Фабрично е и с функция да дава монети срещу отпадък, но заради българското законодателство, в което не е разписана подобна опция, ще се мисли друг вариант за стимулиране на хората, които изхвърлят отпадъците. Вероятно той ще е на принципа „пълно срещу празно". Така при изхвърлени няколко стъклени бирени бутилки, разпознати през скенера на центъра, машината ще дава на този, който ги е изхвърлил една пълна.

Освен, че е пилотен за България, проектът изпреварва и съседна Румъния, където все още няма подобна умна сметосъбираща машина, обясниха от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Съоръжението е поставено в бригадирското градче по проект, финансиран от Глобалния екологичен фонд с подкрепата на Асоциацията.

Старта на работата на ултрамодерния рециклиращ център даде кмета на Димитровград Иво Димов. По думите му разделното събиране у нас трябва да бъде обвързано с размера на такса смет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай