Партия МИР настоява за национален референдум за военната помощ за Украйна

Нагласите на парламентарното мнозинство не съответстват на нагласите на българския народ, смятат от партията

Партия МИР настоява за национален референдум за военната помощ за Украйна | StandartNews.com

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) настоява решението дали България да предостави военна помощ на Украйна да бъде взето след провеждането на национален референдум по темата.

„Не Народното събрание, а българският народ трябва да реши дали България да предостави военна помощ на Украйна. Мир се постига с разум и диалог; с мирни средства. Доставянето на оръжие би довело до разрастване на пагубния конфликт в Украйна. Това е път към нови жертви и ожесточение“, смята Симеон Славчев, председател на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

По думите му, при сегашната партийна конфигурация в парламента, 70% от депутатите биха гласували за предоставянето на оръжие на Украйна, докато изследванията, проведени сред български граждани, показват точно обратното: около 70% са против.

„При такова очевидно несъответствие, при това – по такъв важен въпрос, хората трябва да се произнесат, а не да бъдат въвличани в неприемлива за бъдещето им посока“, категоричен е Симеон Славчев.

От партията посочват, че въвличането България във войната е равносилно на национално предателство.

Позовавайки се на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт, партия МИР предлага Народното събрание да вземе решение за провеждането на национален референдум със следния въпрос: „Съгласни ли сте България да предостави военна помощ на Украйна?“

От партията напомнят, че съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт предложение за произвеждане на национален референдум до Народното събрание може да бъде направено от не по-малко от една пета от народните представители; президента на Републиката; Министерския съвет; не по-малко от една пета от общинските съвети в страната; инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.

Партия МИР предлага Народното събрание да включи извънредна точка в дневния ред на първото си заседание на 4 май, касаеща провеждането на референдума. От партията предупреждават, че ако Народното събрание не вземе решение за провеждане на референдум по темата, то те ще използват останалите законови възможности и ще се обърнат към президента на Република България с предложение за инициирането му, както и ще стартират подписка с това искане.

„На дневен ред е решение дали България да бъде въвлечена в тази война, или да запази неутралитет. Говорим за опазването за живота, здравето и сигурността на българските граждани – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Народните представители са избрани, за да служат на народа си, да се допитват до него и да се съобразяват с мнението му“, смята още Симеон Славчев.

От партия МИР са категорични: „Няма да позволим българският парламент да въвлече страната ни в тази пагубна за всички ни война. Мирът е надпартийна кауза, национален приоритет.“

От партия МИР призовават всички българи, които са против предоставянето на военна помощ на Украйна, да се съберат на 4 май (сряда) в 12 часа пред сградата на Народното събрание, за да заявяват позицията си относно необходимостта от референдум по този изключително важен, касаещ националната сигурност, въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай