Вторник,

Парно и топла вода няма да поскъпват тази година

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Парно и топла вода няма да поскъпват тази година
A
A
A

Няма да има никакво повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година, коментира председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред журналисти.

Иван Иванов коментира още, че спирането на тецове (заради изгарянето на биомаса в нарушение на разрешителните им - бел. ред.) няма да се отрази на цената на тока за бизнеса, тъй като те разполагат с малки мощности. Освен това предвиденият планов ремонт на ТЕЦ "Марица-изток 1" е завършил предсрочно.

За момента комисията не е констатирала нарушения на лицензиите на спрените тецове, посочва още Иванов. "Комисията за енергийно и водно регулиране не се занимава с конкретния характер на първичното гориво, което постъпва в тези централи, уточни той.

Мощности на "Топлофикация - Перник" и на ТЕЦ "Гълъбово", и двата свързани с бизнесмена Христо Ковачки, бяха спрени през последната седмица заради това, че в нарушение на комплексните си разрешителни са горили биомаса, с което са замърсявали въздуха.

Държавната "Булгаргаз" очаква по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с "Газпром експорт" и затова предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране да одобри поевтиняване на природния газ през последното тримесечие на годината, съобщи БНР.

Предлаганата цена е 44,85 лв. на мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение с утвърдената за настоящото тримесечие цена предложената е по-ниска с 0,11 на сто, или с 5 стотинки за мегаватчас.

От "Булгаргаз" съобщават още, че са поискали от "Газпром експорт" предоговаряне на доставната цена за България и по-голяма гъвкавост на доставките. Целта е до края на годината да бъде постигнато изменение на условията по договора и по-ниска доставна цена през 2020 година.

КЕВР отбелязва 20 години от създаването си. В сградата на Комисията се състоя тържествено честване, на което беше валидирано специално пощенско-филателно издание.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички