Парно и топла вода няма да поскъпват тази година

"Булгаргаз" очаква по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с "Газпром експорт"

Парно и топла вода няма да поскъпват тази година | StandartNews.com

Няма да има никакво повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година, коментира председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред журналисти.

Иван Иванов коментира още, че спирането на тецове (заради изгарянето на биомаса в нарушение на разрешителните им - бел. ред.) няма да се отрази на цената на тока за бизнеса, тъй като те разполагат с малки мощности. Освен това предвиденият планов ремонт на ТЕЦ "Марица-изток 1" е завършил предсрочно.

За момента комисията не е констатирала нарушения на лицензиите на спрените тецове, посочва още Иванов. "Комисията за енергийно и водно регулиране не се занимава с конкретния характер на първичното гориво, което постъпва в тези централи, уточни той.

Мощности на "Топлофикация - Перник" и на ТЕЦ "Гълъбово", и двата свързани с бизнесмена Христо Ковачки, бяха спрени през последната седмица заради това, че в нарушение на комплексните си разрешителни са горили биомаса, с което са замърсявали въздуха.

Държавната "Булгаргаз" очаква по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с "Газпром експорт" и затова предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране да одобри поевтиняване на природния газ през последното тримесечие на годината, съобщи БНР.

Предлаганата цена е 44,85 лв. на мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение с утвърдената за настоящото тримесечие цена предложената е по-ниска с 0,11 на сто, или с 5 стотинки за мегаватчас.

От "Булгаргаз" съобщават още, че са поискали от "Газпром експорт" предоговаряне на доставната цена за България и по-голяма гъвкавост на доставките. Целта е до края на годината да бъде постигнато изменение на условията по договора и по-ниска доставна цена през 2020 година.

КЕВР отбелязва 20 години от създаването си. В сградата на Комисията се състоя тържествено честване, на което беше валидирано специално пощенско-филателно издание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай