Паргов: €400 млн. са нужни за новата когенерация на "Топлофикация"

Парите трябва да залегнат в Плана за развитие и устойчивост, смята лидерът на БПС-София

Паргов: €400 млн. са нужни за новата когенерация на "Топлофикация" | StandartNews.com

Нужни са 400 млн. евро за изграждане на новата когенерация на „Топлофикация - София“.

Средствата трябва да бъдат предвидени при корекцията на Плана за развитие и устойчивост. Тази инвестиция е изключително важна за стабилизирането и по нататъшното развитие на столичното топлофикационно дружество. Това предлага председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов.

Той обясни, че максимално бързо трябва да се предприемат още няколко мерки, за да бъде стабилизирана „Топлофикация - София“.

„В края на годината, след няколко дни изтичат мандатите на Надзорния и на Управителния съвет на дружеството. Трябва в най-кратки срокове да бъдат обявени конкурсите за попълване на органите на управление. Задължително е вакантните позиции да бъдат попълнени с безспорни професионалисти в сферата на енергетиката. Само така ще се гарантира, че новият мениджърски екип ще осъществи качествено технологичното обновяване и ще започне да решава финансовите проблеми на „Топлофикация – София“, изтъкна Паргов.

По думите му е недопустимо да продължава административното разхищение на наличния ресурс и даде пример, че от 7 дирекциите са станали 17, а чиновническият корпус е цели 35% от работещите в дружеството.

„Буди безпокойство информацията, с която разполагам, че има системен недостиг на резервни части за поддръжка на топлопреносната мрежа. Това подлага на риск сигурността на системата и води до чести аварии“, отбеляза лидерът на БСП – София.

Според него тези факти са особено тревожни и изискват светкавична преоценка на приоритетите при планирането и извършването на разходи.

„Ето защо считам, че ако бъдат предприети действия за скорошното реализиране на тези няколко мерки, има шанс „Топлофикация – София“ да си стъпи на краката. Това е важно, защото състоянието на дружеството и неговото нормално функциониране има отношения към цялостната енергийна система на България“, категоричен е Калоян Паргов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай