Папазов участва в Световния икономически форум в Киев

Папазов участва в Световния икономически форум в Киев | StandartNews.com

Киев. Българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов взе участие в Световния икономически форум „Стратегически диалог за бъдещето на Украйна", който се проведе в град Киев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.

В своето изказване той подчерта, че България подкрепя европейския избор на Украйна. „Отчитайки стратегическото значение на Украйна за сигурността, просперитета и стабилността в Европа, България подкрепя подписването на Споразумението за асоцииране, включително задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна на Срещата на върха във Вилнюс през м. ноември т.г.", каза още министър Папазов.

България одобрява и подписаното през месец юли миналата година в Брюксел Споразумение за улесняване на визовия режим между ЕС и Украйна и неговото окончателно либерализиране след цялостно изпълнение от украинската страна на Плана за визова либерализация, разработен в кооперация с ЕС.

„Вярвам, че българската общност в Украйна ще продължи да бъде мост във взаимоотношенията между двата народа и ще съдейства за задълбочаването на българо-украинските отношения в областта на икономиката, културата, науката и образованието, развитието на междурегионалното сътрудничество", заяви в изказването си Данаил Папазов. Той уточни, че Украйна е един от основните външнотърговски партньори на България, а страната ни е един от най-големите търговски партньори на Украйна в Югоизточна Европа.

„След подписването на Споразумението за асоцииране и стартирането на предварителното прилагане на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия очакваме активизиране на двустранните икономически отношения", каза Данаил Папазов. Пред участниците във форума, министър Папазов изрази надежда за нарастване и разнообразяване на търговския стокообмен и разширяване на сътрудничество между двете страни в областта на инвестициите. „Считаме, че трябва да се използват възможностите за реализирането на съвместни българо-украински проекти на регионално ниво, за които да се търси финансиране по линия на различните програми на ЕС", каза министър Данаил Папазов.

На Срещата на върха във Вилнюс се планира да бъде отбелязан значителен напредък в развитието на отношенията между ЕС и страните-партньори. „Ползите от задълбочаване на отношенията между Украйна и ЕС, чрез използване на механизмите на четирите тематични платформи на Източното партньорство ще могат да се видят в краткосрочен, така и в дългосрочен план", убеден е министър Данаил Папазов. По думите му отвореният пазар, икономическата интеграция и политическата стабилност биха превърнали Украйна в предсказуем и желан бизнес партньор.

В изказването си министър Папазов посочи, че чрез инициативата „Източно партньорство" ЕС изпраща сигнал за солидарност и готовност за по-нататъшна подкрепа за страните-партньори по пътя към демокрация и изграждането на институциите на правовата държава, гражданското общество и пазарната икономика, поставяйки акцент върху върховенството на закона, доброто управление, стабилността и защитата на правата на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай