Папазов: До момента няма загуба по програма „Транспорт"

Папазов: До момента няма загуба по програма „Транспорт" | StandartNews.com

София. „До момента по Оперативна програма „Транспорт" не е допусната загуба на средства, като такива считам, че няма да бъдат допуснати и тази година като прогнозата ни е да надхвърлим целта за 2014 година с над 190 млн. евро". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на изслушването му относно изпълнението и текущото състояние на програмата.

Папазов допълни, че 115 проекта по програмата са одобрени, като 21 са инвестиционни.

„Големите проекти над 50 млн. евро са 11. Европейската комисия е одобрила формулярите за кандидатстване на 10 от тях. В резултат на изпълнението на одобрените проекти са рехабилитирани над 240 км железопътна линия, изградени са 140 км, автомагистрали, новоизградени и рехабилитирани са над 40 км първи клас пътища", каза Папазов.

По думите му по двата проекта за разширение на столичното метро са построени 13 метролинии с 13 метростанции. В процес на рехабилитация са общо 260 км жп. линия, над 125 км автомагистрали, 35 км първи клас пътища.

„Със завършването на третия етап от разширението на метрото, в експлоатация ще бъдат въведени нови 7.6 км метролинии с 7 метростанции", допълни министърът.

„Изпълняват се и трите проекта за подобряването на корабоплаването по р. Дунав и Черно море. Завършена е първата фаза от проекта „Булрис". Значителен напредък е постигнат по изграждането на речно-информационния център в г. Русе", коментира Папазов.

Министър Папазов обяви, че до края на тази година се очаква завършване на изграждането на обхода на Враца, Лот 2 на „Марица" и Лот 4 на АМ „Струма", преустройство на ж.п. гара Пазарджик.

„През месец април ЕК одобри проекта за изграждане на Западна дъга на Софийски околовръстен път", посочи още Данаил Папазов.

"Управляващият орган на ОП "Транспорт" е идентифицирал 4 рискови проекта", обяви транспортният министър Данаил Папазов. Това са проектите за модернизация на жп линиите Септември-Пловдив и Първомай-Свиленград, довършването на двата лота (1 и 2) на магистрала "Марица" и Лот 4 на "Струма". Двата жп проекта са забавени заради обжалване на тръжните процедури и археологически разкопки, а изоставането в голяма степен е преодоляно. Имаме уверение от АПИ, че Лот 2 на "Марица" ще бъде готов тази година, а останалите пътни участъци - догодина, каза Папазов. Всички проекти ще завършат в периода на допустимост по програмния период, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай