Отпускат юздите на приватизатори

Държавата няма да може да блокира активите на продадено родно дружество

Отпускат юздите на приватизатори | StandartNews.com

Брюксел. Под натиск на Брюксел държавата ще отпусне юздите на инвеститорите, които приватизират български компании. В момента държавата в лицето на Агенцията за приватизация (АПСК), може да учредява законна ипотека и да налага обезпечителни мерки върху имуществото на приватизираното дружество при неизпълнение на задължения по приватизационния договор от страна на новия му собственик.

Това право беше въведено през 2010 г., за да може държавата да упражнява по-строг контрол в приватизацията. Често купувачи на български дружества не изпълняват условията за приватизация, но държавата не може да събере по принудителен път санкциите за нарушенията, а делата се водят с години. Затова беше въведено правото да се запорира имуществото на самото приватизирано дружество, а не да се търсят само новите му собственици, които понякога дори са офшорки.

Но според получено мотивирано становище от Европейската комисия тези правила нарушават заложените в Договора за ЕС принципи на свобода на движението на капитали. Действащият закон нарушава интересите на инвеститорите от ЕС и не помага за това да има прозрачна приватизация при равнопоставеност на инвеститорите, гласи становището на ЕК. Според Брюксел нашият закон дава право да се наложи ипотека не само върху купувача, но и върху самото приватизирано дружество, независимо от размера на участието на купувача в капитала му. Така се нарушават правата на другите акционери в приватизираното дружество. Инвеститори от ЕС може да загубят правата си да се разпореждат с дружеството заради нарушения на друг акционер, продължават мотивите. За да не се стигне до сезиране на съда на ЕС от страна на Европейската комисия, юристите в парламента са подготвили проект за отпадане на правото на АПСК да запорира активите на приватизираното дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай