Отлагат резкия скок на такса смет за бита

Отлагат резкия скок на такса смет за бита | StandartNews.com

Има опасност хората с две пенсии да получат по-малко от тези с една

Обмисля се как да се намали рязкото повишаване на такса смет за бита, което ще бъде резултат от предложените промени в Закона за местните данъци и такси. В закона се предвижда такса смет да се плаща според количеството отпадъци, което е "житейски справедливо", каза министърът на финансите Владислав Горанов пред Mediapool.bg. "В същото време обмисляме как да намалим рязката потенциална ескалация на плащането за битовите замърсители. Възможни са два сценария - общините да намалят разходите си, или плавен преход и поетапно повишаване на плащането", обясни Горанов. Според него в закона може да се заложат коригиращи коефициенти, с които да се отложи за няколко години рязкото поскъпване за гражданите и рязкото поевтиняване за бизнеса. Със сигурност таксата за гражданите ще расте, заяви Горанов.

По отношение на предложените промени в Кодекса за социално осигуряване Горанов коментира, че "въвеждането на по-прецизни изисквания към инвестирането, към акционерите и въобще към управлението на частните пенсионни фондове е стъпка в правилната посока". Министърът отбеляза, че никой от хората, които носят отговорност за управлението на тази система, не е представил предложение и в МФ няма постъпило нито едно писмено становище по законопроекта.

"При положение че няма регламентация, как ще се изчисляват пенсиите по действащия КСО?". Така министър Горанов отговори на въпрос за средния размер на пенсиите от втория стълб и допълни, че в момента в закона няма формула за тяхното изчисление. Той заяви, че за него е по-важно хората, които се осигуряват в частните универсални пенсионни фондове (УПФ), да не са в по-неблагоприятно положение от родените преди 1960 г. - "надявам се, че сборът от пенсията от първия стълб и допълнителната пенсия от втория ще е по-голям от сумата, която ще получават осигурените само в първия стълб", заяви Горанов. От думите му стана ясно, че има и опасност хората, които ще получават пенсия от първия и втория стълб, да взимат по-малка пенсия от пенсиониралите се по-рано. "Положителното е, че хората вече имат право на избор за това къде да се осигуряват и могат да прехвърлят партидите си в НОИ", заяви Горанов.

По отношение на предстоящия преглед на активите на банките министър Горанов очаква възстановяване на доверието във финансовата система и сред гражданите, и навън. "Без това не можем да очакваме придвижване към ERM II и т. нар. банков съюз. Прегледът ще бъде подсилен и от т. нар. FSAP (Financial Sector Assessment Program) на МВФ. Това е сериозна проверка, която ще оцени работата на БНБ и на КФН", каза Горанов и допълни, че през юли ще започне мисия на МВФ и Световната банка.

По отношение на работата на синдиците по събиране на вземанията на КТБ Горанов каза, че са предприети различни производства. Например пристъпване към изпълнение по реда на Закона за особените залози, производства по несъстоятелност за над 3,5 млрд. лв., както и производства от ГПК (или АПК) за 1,5 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай