Откриха най-голямата козеферма в България

Тя се намира в чепеларското село Богутево

Откриха най-голямата козеферма в България | StandartNews.com

Официално откриха най-голямата козеферма в страната, която се намира в село Богутево, община Чепеларе. На откриването, което започна с молебен, присъства и кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Тя благодари за направената инвестиция на територията на общината, което допринася и за популяризиране на слогана „Община Чепеларе – Зеленото сърце на България“, където се произвеждат екологично чисти продукти.

Инвеститор на проекта е изпълнителният директор на Завода за шлифовъчни машини в Асеновград инж. Иван Марков, а инвестицията възлиза на близо 2 милиона лева. Инвеститорът е спечелил европейски проект по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" по ОП "Развитие на селските райони" за създаване на козеферма по европейски стандарт. Европа е отпуснала 60 % от сумата по проекта, останалото е дофинансирано със собствени средства.

Козефермата в Богутево е най-голямата в България. Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата саан. Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва замърсяване на храната по пътя към животните, така че да се създава истински еко продукт на подходящата надморска височина от 1111 м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай