Неделя,

Откриха най-голямата козеферма в България

От: Стандарт -
A
A
A

Официално откриха най-голямата козеферма в страната, която се намира в село Богутево, община Чепеларе. На откриването, което започна с молебен, присъства и кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Тя благодари за направената инвестиция на територията на общината, което допринася и за популяризиране на слогана „Община Чепеларе – Зеленото сърце на България“, където се произвеждат екологично чисти продукти.

Инвеститор на проекта е изпълнителният директор на Завода за шлифовъчни машини в Асеновград инж. Иван Марков, а инвестицията възлиза на близо 2 милиона лева. Инвеститорът е спечелил европейски проект по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" по ОП "Развитие на селските райони" за създаване на козеферма по европейски стандарт. Европа е отпуснала 60 % от сумата по проекта, останалото е дофинансирано със собствени средства.

Козефермата в Богутево е най-голямата в България. Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата саан. Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва замърсяване на храната по пътя към животните, така че да се създава истински еко продукт на подходящата надморска височина от 1111 м.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички