Отказват 20 лв./кв. от Околовръстното

Отказват 20 лв./кв. от Околовръстното | StandartNews.com

20,5 лева на квадрат в района на Враждебна са предложили от пътната агенция на собствениците на имотите по трасето на Северната скоростна тангента на София. Много от собствениците обаче все още не са съгласни с предложеното обезщетение за отчуждаване на имотите и завеждат дела. След проведени неколкократни срещи със собствениците на имоти, протестите и стартиралите дела в съда се опитахме да намерим компромис, каза председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Защото наистина част от терените бяха оценени за стотинки за квадратен метър.

Така се получава 250 лв. за декар земя на 15 мин от центъра на София и според нас това не е справедливо, каза инж. Лазар Лазаров. Затова предложихме компромисна цена, допълни той. Изчисленията показват, че при цена от 20,5 лв. на кв. м собствениците щяха да получат 20 500 лв. за декар. Тъй като обаче не е постигнато споразумение със собствениците, в момента се водят съдебни дела за определяне на сумата за отчуждения на всеки парцел. Общо заведените производства са близо 500. Към момента всеки ден се водят 15-20 дела, като те се печелят с променлив успех, като все пак по-голяма част са в полза на пътната агенция, уточни Лазаров.

Проектът за изграждане на Северната скоростна тангента край София бе включен в обхвата на настоящата ОП "Регионално развитие", за да бъдат спасени парите по програмата, които страната ни щеше да загуби заради неизпълнени кметски проекти. Заради отчужденията обаче и изграждането на околовръстния път на столицата се превърна в рисков проект въпреки одобрението на ЕК да бъде включен в последния момент в обхвата на оперативната програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай