Отказваме ръжения хляб

Купуваме по-малко самуни заради поскъпването на брашното

Отказваме ръжения хляб     | StandartNews.com

Добрич. Потреблението на ръжения и хляба грахам спада в първите дни на новата година. Причината е поскъпването на самуните, които скочиха с около 10 на сто още в края на 2012 г. Това съобщи шефът на добричката браншова структура на хлебопроизводителите Тошко Няголов.

"Причината за повишението на специалните видове хляб е в поскъпването на брашната. Цените на тъмните брашна се увеличиха с 10-12 на сто и тон ръжено или грахам е вече около 900 лв., докато цената на тон бяло брашно за хляб при нас е 830-850 лв. за тон", обясни Няголов. Въпреки че брашното за белите хлябове излиза по-евтино и при тях се наблюдава срив на търсенето в Добричко. Това се случва традиционно в първите три месеца на годината в региона, казва браншовикът. Местните хлебопроизводители отчитат, че през зимния период - от януари до март, потреблението на хляб и хлебни изделия се свива с около 30 на сто.

"Според нас това се дължи предимно на факта, че няма голямо движение на хора в региона, който е доста специфичен, тъй като в него са развити основно земеделието и туризмът. Това са дейности, които влияят върху потреблението", казва Няголов. В момента фурните и производителите на закуски са с намалени производствени капацитети до 40-50% именно заради свитото потребление, добавя браншовикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай