От юли НАП ще следи онлайн и ведомствените бензиностанции

От юли НАП ще следи онлайн и ведомствените бензиностанции | StandartNews.com

В края на юни ведомствените бензиностанции, с малки изключения, се очаква да бъдат свързани онлайн с НАП. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Единствено мобилните цистерни засега остават извън контрола в реално време на данъчната администрация.

Бенчев припомни данните на финансовото министерство, според които загубите за бюджета от търговията с горива на черно са над 1 млрд. лв. годишно. 30-35% от пазара са в сивия сектор, но пазарът е динамичен и непрекъснато се прилагат нови начини за измами, коментира Бенчев. С внесените преди дни от кабинета промени в закона за ДДС се очакват промени на пазара, тъй като някои търговци вече ще трябва да обезпечават с гаранция дължимия ДДС, обясни още експертът от ПБГА. Преди да извърши сделка с гориво, търговецът ще трябва да гарантира финансово пред НАП, че ще внесе 100% от ДДС-то, обясни той. Това ще важи само за търговци, които нямат онлайн връзка с НАП - т.нар. ведомствени бензиностанции, пристанища, петролни бази.

Сега има търговци, които избягват контрола, коментира Бенчев и допълни, че така ще бъде пресечено укриване на акциз и ДДС. Все още на нашия пазар се случва нещо странно - прекупвачи предоставят цена, която е по-ниска от тази на директен вносител или производител, коментира още Светослав Бенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай