Осъдиха Старбъкс за $2,7 млрд. заради прекратен договор

Осъдиха Старбъкс за $2,7 млрд. заради прекратен договор | StandartNews.com

Сиатъл. Американската верига кафета Старбъкс бе осъдена вчера да изплати 2,7 милиарда щатски долара на хранителния гигант Монделес заради едностранно прекратен договор за дистрибуция на кафе.

През ноември 2010 г. Старбъкс обяви, че прекратява договора си за дистрибуция на тяхно кафе с Крафт, чийто клон е Монделес. Крафт бяха обвинени, че не са изпълнили задълженията си, което е било разтълкувано като "ерозия на марката" и Старбъкс решава да продава директно на дистрибуторите.

Според Крафт, договорът за кафе с веригата датира от 1998 г. и трябваше да трае до март 2014 г.. От Крафт твърдяха, че са увеличили продажбите до 500 милиона долара годишно през този период.

"Независим арбитраж между Крафт Фуудс и Старбъкс реши Старбъкс да плати директно над 2,7 милиарда щатски долара, за да компенсира Монделес за едностранното прекратяване на договора за разпространение на марката Старбъкс", съобщават от Монделес.

Сумата е за компенсиране на Монделес на "пазарната стойност на договора, към която се прибавя премия и лихва за забава за неправилно прекратен договор".

Старбъкс обяви в декларация, че има "достатъчно ликвидност", за да плати необходимата сума и да я отчете като разход за 2013 година, пише АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай