Събота,

Опасни химикали в кукли на пазара

От: Редактор -
Опасни химикали в кукли на пазара
A
A
A

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще сигнализира здравното министерство за опасни химикали в детски играчки, намерени след експеримент на bTV и направени лабораторни изследвания. Това каза Мирослав Йотов от надзорната агенция.

Опасните вещества фталати, намерени в кукли, могат да увредят репродуктивните функции и да повредят черния дроб, казват специалисти.

За експеримента са посетени няколко търговски обекта, от които са купени играчките за лабораторния тест, като в масовия случай произходът на стоката е Китай. Лабораторията е акредитирана да прави химически анализ на детски играчки.

Продуктите са 10, в различен ценови клас - от най-ниския до средния, като основно са избрани детски кукли. При тях рискът от наличие на химикали е най-висок - смятат експерти. В пластмасовите кукли най-често "светват" т.нар. фталати.

Токсични и силно ограничени за влагане химикали, но много предпочитани от производителите, защото смекчават пластмасата и правят играчката по-пластична и приятна за децата.

Съгласно регламент RЕАCH има ограничение за 7 броя фталати, което е в зависимост от приложението на играчката. 0,1 % не трябва да надвишава съдържанието на фталати в играчката“, казва д-р Александър Петров - управител на лабораторията.

„С развитието на науката се установи, че фталатните пластификатори въздействат на възпроизводителните способности на човешкия организъм. При пипане те изключително лесно минават през кожата и навлизат в организма

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички