Опашки пред БНБ! Коя е причината

125-годишнината от рождението на писателя Димитър Талев

Опашки пред БНБ! Коя е причината | StandartNews.com

Опашка пред БНБ заради монета за 125-годишнината от рождението на писателя Димитър Талев.

Монетата изобразява 2 лв. и цената ѝ при пускане в обращение е на стойност 54 лв.

Тя е от серията "Български творци", съобщават от Централната банка на интернет страницата си. Тя е в тираж 7000 броя.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата, под нея в ореол от лъчи номиналната стойност "2 лева" на два реда и стилизиран горящ светилник, а отдолу годината на емисията "2023". Околовръст горе има надпис "Българска народна банка".

На обратната страна на монетата е изобразен Димитър Талев, а под портрета му - стилизирано перо за писане. Околовръст има надпис "125 години от рождението на Димитър Талев".

Монетата ще се продава в БНБ – на две каси в София, пл. "Княз Александър I" 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. "Михаил Тенев" 10. 

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на БНБ само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, разясняват от БНБ.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети няма да се продават на лица, които не са навършили 18 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай