Олиото златно! Ще има ли таван за бутилките, които можем да купим

Ето колко скочи цената на слънчогледа в последните дни

Олиото златно! Ще има ли таван за бутилките, които можем да купим | StandartNews.com

Бутилка олио по магазините у нас скача до 6-7 лева. Причината е войната в Украйна - страната е основен износител на слънчоглед в света. На места вече има и ограничени количества, които един клиент може да купи, съобщи glas.bg.

В една от търговските вериги в Русе литър олио вече се продава по 5,99 лв., което е поредно увеличение за последните месеци.

"Ние започнахме да търсим по складовете и така с хора, с които сме работили дълги години, просто помолих да оставят там 5-6 стека на цена, която да не е така драстично увеличена. Защото вие знаете, че това са стоки, които определят един магазин. Олио, брашно, захар, ориз", казва пред Bulgaria ON AIR управителят на магазин Теодора Марашева.

А количествата олио по складовете вече намаляват.

По данни на земеделското министерство само за миналата седмица цената на олиото се е вдигнала между 0,8% и 8,5%. Разликата между цените на едро и на дребно средно е 0,61 лв.

Русия и Украйна са най-големите производители и износители на слънчоглед. Затова военният конфликт между тях се отразява на пазара в цял свят.

В последните няколко дни цената на тон слънчоглед, предлагана от рафинериите, достигна 1500 лева, но голяма част от зърнопроизводителите не са склонни да продават.

"Цената върви изключително нагоре. Миналата година цената на слънчогледовото семе стартира на 800 лв., т.е. и там има изключително висока инфлация, поради простата причина, че износителят го няма на пазара. В този смисъл, това автоматично ще рефлектира на цената на олиото. Вдигнаха се цените и на международните борси", коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според нея за поскъпването на олиото отражение дават и по-скъпите режийни разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай