Официално: LIC33 са купили БТК и "Дунарит"

Официално: LIC33 са купили БТК и "Дунарит" | StandartNews.com

Ние сме основните играчи и зад нас не стои никой. Това обяви на пресконференция Пиер Луврие, представител на новия собственик на "Виваком"- БТК, "Дунарит", First Digital, GARB, NURTS и AviNams, председател на УС на LIC33 и инвеститор, специализирал в частен капитал в затруднено положение в продължение на 15 г.

Групата LIC33 включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и в изпаднали в затруднено положение компании.

Така за пръв път се посочват конкретно имената на компаниите, дялове, в които ще бъдат придобити. Луврие посочи, че във "Виваком" ще бъдат придобити 43 на сто, а в "Дунарит" и "Авионамс" по около 91 процента.

Освен това той съобщи и че се предвижда "Виваком" и НУРТС да се обединят.

По думите му те инвестират собствени средства и плановете са новият собственик да не съкращава от общо 4500-те служители на всички компании.

Щом се справим със задълженията на тези дружества и сме постигнали предсказуемо състояние, ще мислим за реинвестииции в тях, допълни Луврие.

Поемаме бизнеса, преструктурираме активите, плащаме дълговете и инвестираме. Първото ни изчисление е, че дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на нашата нова собственост. Смятаме да превърнем тези фирми в европейски лидери, обясни още той.

Относно казуса "КТБ" той каза: Ще разговаряме с представители на КТБ и ще говорим не само за рефинансиране с всички акционери, за да знаят, че стратегията ни е ясна, правната структура е адекватна и ще осигурим пълна прозрачност. Вече обсъждаме въпроса с кредиторите на всички дружества, разбираме, че ще има нов закон, който ще назначи нов синдик и така ще сме сигурни, че ще можем да преценим точната стойност на задълженията. Нашият екип е свикнал да работи с всички заинтересовани страни, идваме с инвестиция от 900 млн. евро и смятаме, че ще покрием задълженията и защитим интересите на българските данъкоплатци. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай