Няма да има пари от ЕС за къщи за гости

Няма да има пари от ЕС за къщи за гости | StandartNews.com

Тази година няма да се дават пари от ЕС за инвестиции в къщи за гости. Мярка 6.4 "Подкрепа за инвестиции в установяването и развитието на неселскостопански дейности" от ПРСР обикновено се свързва с къщите за гости. Тази мярка не сме предвидили да я отваряме през настоящата година, обяви на международния икономически форум "Ямбол 2016" министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"В никакъв случай няма да повторим разпределението на бюджета в отделните видове инвестиции за неземеделски дейности, както се случи в стария програмен период. Следващата година първо ще има обществен дебат за мярката и нейните условия по отношение на това какъв вид от този тип инвестиции може да бъде допустима", каза министър Танева. Тя беше категорична, че къща за гости може да има само тогава, когато районът, в който се изгражда, има за основен поминък алтернативния туризъм.

"Всичко останало в някои случаи компрометира тази мярка и не бихме допуснали друг такъв риск. Аз от една страна съм атакувана за къщите за гости, които в този вид няма да допуснем, от друга страна - защо не сме ги допуснали. Всеки има различно мнение - това е много интересна тема", каза министър Танева. Според нея мярка 6.4 има много възможности, а не само къщите за гости. По нея се предлагат и услуги, както и производство в селските райони, които не са земеделски дейности. Ние трябва да дадем възможност за създаване наистина на заетост и икономика, различна от земеделската в селските райони с помощта на тази мярка, каза министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай