НЛВК: Помощ до 350 лева за лозарите, за да не изкореняват лозя

Ива Митева заедно с лозаро-винарската камара на Трифон Зарезан

НЛВК: Помощ до 350 лева за лозарите, за да не изкореняват лозя | StandartNews.com

До 350 лева субсидия за лозарите поиска председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски. Според него увеличаване на субсидията е начин да се предотврати изкореняването на лозя. 

Чорбаджийски коментира състоянието на лозаро-винарския бранш по време на ритуалното зарязване на лозята на Трифон Зарезан.

Заместник-председателят на парламента Ива Митева заряза лозята заедно с представители на лозаро-винарския бранш. Празникът беше отбелязан в лозята на винарна „Едоардо Миролио“ край село Еленово, община Нова Загора.

Освен Ива Митева, там бяха Борис Михайлов – изпълнителен директор и Владимир Атанасов заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/, Едоардо Миролио, собственик на едноименната винарна, кметът на Сливен Стефан Радев, много гости. 

НВЛК, сред чиито членове е и изба „Едоардо Миролио“, бе организатор на събитието.

Водосвет отслужи старозагорският митрополит Киприан, а участниците в събитието си пожелаха успешна година, берекет и здраве.

"Като дете носех торбичката за обяда на дядо, в която винаги имаше и вино. Нека виното да бъде по-пивко, по-лудо, каквато е и любовта. Най-важното е да бъдем хора - това е избор на всеки от нас", поздрави присъстващите зам-председателят на парламента, след като заряза лозовите пръчки. 

Помолена да коментира намерението на ГЕРБ да не подкрепи предложения бюджет в сектор "Земеделие", Митева заяви, че това не е изненада. Тя припомни, че от ИТН са направили предложение за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) при пресните плодове и зеленчуци от 20 на 9 процента в предишния бюджет.

 На добър час на всички лозари и винари пожелаха собственикът на избата Едоардо Миролио, кметът на община Сливен Стефан Радев и Пепа Генчева, заместник областен управител на област Сливен. Стефан Радев посочи, че Миролио е най-големият инвеститор в Сливен, а Пепа Генчева допълни, че той помага на цялата област. 

"Ние сме в сърцето на Тракия, където има хилядолетна традиция във винопроизводството. Каквото и да се случва в политиката или в глобален аспект, природата е тази, която ни събира", каза Миролио.

В тържественото зарязване участваха и проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

Йордан Чорбаджийски коментира, че „предстои неизбежно поскъпване на българските вина заради повишените цени на енергоносителите, а най-належащ е проблемът със субсидиите на гроздопроизводителите: Трябва да се намери механизъм, с който да се подпомогнат лозарите, защото субсидиите, които получават те в момента, са колкото за декар пасище – 15 евро.“

От НЛВК предлагат субсидия от минимум 300 - 350 лева на декар и представяне на документи, че гроздето е продадено на лицензирани производители, за да се ограничи сивият сектор, каза още Чорбаджийски.

 "Положението в сектора в момента е много трудно поради факта, че поскъпнаха доста от енергоносителите. Повишили са се цените на торовете, препаратите и всичко необходимо за стопанисването на един масив. При винарите са поскъпнали бутилките, тапите, опаковките и т.н. Така неизбежно ще се повишат цените на вината в България", каза Чорбаджийски. Но изрази надежда, че няма да има производители, които ще се откажат от обработването на масивите. По думите му, държавата трябва да вземе спешни мерки за субсидиране на сектора, защото в противен случай ще има фалити и изкореняване на лозя. Миналата година са изкоренени 20 000 декара лозя, каза още той. Очакванията на бранша са между първо и второ четене на бюджета да бъде намерено решение за субсидиране на лозарите. Възможно е да се прибегне и към протести, ако това не се случи, каза още Чорбаджийски.

"Изпращаме зимата и очаквам една много добра реколта, макар че е рано да се каже, очаквам пандемията да си отиде и да се върнем към нормалността, да няма повече затваряния на ХоРеКа канала, за да може хората да се отпуснат и да консумират вино, което е социална напитка и в компания е най-сладко”, допълни още Йордан Чорбаджийски.

Проф. Моллов припомни, че от есента в УХТ стартира обучение по нова магистърска програма „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. Тъй като в „Едоардо Миролио“ цикълът на производство обхваща всички технологични операции – от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното, е много подходящо студентите до провеждат тук практиките си, заяви той.

Избата в Еленово е създадена през 2002 г. с близо 220 хектара земя на склона „Св. Илия“. Цикълът на производство обхваща всички технологични процеси – от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното. От 2013 г. избата притежава сертификат за био лозя.

Това е и първата изба у нас, която произвежда пенливо вино. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай