НСИ: Ръст на търговията по интернет

НСИ: Ръст на търговията по интернет  | StandartNews.com

София. Значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16.0%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 13.8%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 12.1% и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 9.8%, през януари 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г.

 

Това сочат данни на Националният статистически институт (НСИ), които допълват, че  оборотът нараства във всички икономически групи.

 

През януари 2014 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - по 1.7%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.5%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.3%.

 

Намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.5%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.3%, в търговията на дребно с разнообразни стоки и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - по 1.2%.


През януари 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г. оборотът нараства във всички икономически групи. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16.0%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 13.8%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 12.1% и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 9.8%.

 

Месечните индекси на оборота отразяват краткосрочните изменения в стойността на показателя между два сравнявани
периода по съпоставими цени. Информацията може да бъде използвана за оценка на текущото състояние и тенденциите
в развитието на търговския сектор, а също и за краткосрочни прогнози.

 

За изчисляването на индексите се извършва
наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, формираща около 70% от
годишните приходи на наблюдаваната съвкупност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай