Петък,

Най-скъпият имот в София - 5000 евро на квадрат

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

По-високият данък върху сделки с имоти няма да повлияе на самите сделки и цените на имотите, заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в интервю за бТВ.

В последните дни на 2019 година Столичният общински съвет гласува вдигане на  данъците за сделки с имоти. Налогът  ще нарасне от 2,5% на 3%. Така например за имот от 100 хиляди лева дължимият данък ще бъде с 500 лева повече.

Местната власт обещава още „да насочи повече средства за ремонти в кварталите, квартални улици, тротоари и паркинги”, казва тогава кметът Фандъкова.

Стойчева добави, че това увеличение обаче няма да помогне повече сделки да се сключват на реалните цени. „Няма да стимулира и друго  - има пустеещи имоти в София, и няма да стимулира продажбата им това увеличение”, обясни експертът.

Тя поясни и че скъпото строителство е новото, но то е и доста желано, защото е и по-качествено.

"Има лоши практики в брокерството обаче – да се пускат фалшиви обяви, например обаждате се, защото сте си харесали апартамент под наем с червено диванче, а се оказва, че то е дадено вече и ви се предлага нещо друго, което ясно показва, че обявата се ползва за примамка”, каза мениджърът на imoti.net.

Тя поясни, че това е нещо като реклама, но не е много лоялно спрямо хората, понеже те си търсят нещо конкретно, а не по принцип.

По думите й около 60% от сделките се случват с кредит, а това никак не е лошо, понеже говори за това, че купувачите имат стабилна работа и се чувстват сигурни в доходите си, каза още Стойчева.

Най-скъпият имот сред къщите се намира в полите на Витоша, а цената му надхвърля над 5 000 евро на квадратен метър, заяви още експертът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички