Петък,

Новина от БНБ за лихвата

От: Стандарт -
2889
Новина от БНБ за лихвата
A
A
A

Основният лихвен процент (ОЛП) в България отново бе фиксиран на по-високо ниво от Българската народна банка. Считано от 1 май индикаторът е определен при 2.77%, или с 0.3 процентни пункта над априлското ниво. Това е осмото поредно месечно увеличение, което е съпоставимо с това за април.

Повишаването на ОЛП отразява покачващите се лихвени проценти при реално сключените сделки от търговските банки. Общо за месеците от октомври 2022 г. до сега средната лихва се е покачила с 2.77%, тъй като допреди това беше 0%. Всъщност тя беше на това дъно в продължение на много години и тръгна нагоре едва след действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишаване на основните лихви в еврозоната.

Темпът на нарастване на реалните лихви в България обаче изглежда недостатъчен за БНБ, която се притеснява за пазара на кредити в страната, особено при ипотечните. По тази причини централната банка извади „тежката артилерия“ и преди три дни взе решение да удвои задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат. От 1 юни съотношението резерви/пасиви (основно депозити), което трябва да се държи в БНБ, скача до 10%. Месец по-късно трябва да бъде увеличено до 12%. ПО този начин се цели да се изземе разполагаем ресурс от търговските банки, за да ограничи възможността им да кредитират клиенти.

Преди това централната банка предприе няколко увеличения на антицикличния буфер, които също бяха с цел да охладят пазара в България. Но това не свърши особена работа, а статистиката към март показа, че жилищното кредитиране чупи нови рекорди.

Нивото на основна лихва, която винаги действа от първия до последния ден на съответния месец, няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите в България. С увеличаването ѝ обаче расте законната лихва за забава както за физически лица, така и за бизнеси. Тя се формира като сбор от ОЛП и 10 пункта, пише економик.бг.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: "бнб" Лихви