Нови промени за собствениците на апартаменти

Отнасят се за решения за ремонти и саниране

Нови промени за собствениците на апартаменти | StandartNews.com

Нови промени в Закона за управление на етажната собственост целят улесняване на събранията на входа. Те са внесени от БСП в Народното събрание.

Законопроектът цели да се улесни процесът по обновяване и извършване на ремонт, както и усвояването на пари от ЕС или бюджета, като саниране например.

Предлага се решенията да се взимат с гласовете на собственици, притежаващи 51 на сто идеални части от общите в етажната собственост, а не с  67 на сто, както беше досега.

Извършването на неотложен ремонт като течове по ВиК системата или покрива се взима с обикновено мнозинство от 50%. Въпреки това практиката показва, че в много случаи това е трудно постижимо, поради незаинтересованост на собственици на имоти в блока, посочват вносителите от БСП.

Затова те предлагат решение за неотложен ремонт да се взима и с гласовете на по-малко от 50 на сто от собствениците.

Предлагат се промени, когато един собственик притежава повече от половината идеални части във входа. В тези случаи той поставя останалите собственици в неизгодна позиция.

Затова новите разпоредби предвиждат, когато повече от 51% от собствеността в сградата е на един човек или фирма, кворумът и мнозинството за приемане на решения да не бъдат по-малко от 75 на сто, за да се запазят интересите и на другите собственици, съобщава pariteni.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай