Новак: Натискат България да се откаже от "Южен поток"

Новак: Натискат България да се откаже от "Южен поток" | StandartNews.com

Москва. България е подложена на силен натиск от страна на Европейската комисия да се откаже от проекта "Южен поток". Това е заявил руският министър на енергетиката Александър Новак пред участниците в Световния петролен конгрес в Москва, цитиран от сайта Нефть России и БНР.

Върху някои от партньорите ни по "Южен поток" се оказва натиск да не участват в реализацията на газопровода, заявил Новак. Нашите български колеги бяха заплашени с пълно спиране на финансирането на страната от еврофондовете, посочил Новак. Европейската комисия зае твърда позиция спрямо всички трансгранични инфраструктурни проекти с руско участие - не само за "Южен поток", но и за газопроводите Оpal и "Ямал - Европа", заявил руският министър.

Проектът "Южен поток" не е прекратен, а е спрян, докато отговори на законовите изисквания на ЕС. Това пък заяви в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. България има три основни правни проблема по "Южен поток" - в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията, посочи Йотингер. Нямаме нищо против "Южен поток", всяка инфраструктура е приемлива, заяви Йотингер. Допускането на изключения е възможно, но първо всеки трябва да приеме европейското законодателство и, ако то е в сила, може да бъдат поискани отстъпки в неговите рамки, коментира Йонитгер и даде за пример газопровода "Северен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай