Нова тенденция на пазара на имоти. Къщи край София

Цените им растат

Нова тенденция на пазара на имоти. Къщи край София | StandartNews.com

Нова тенденция на пазара на имоти регистрира агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate в анализа си на масовия сегмент от жилищния пазар към края на второто тримесечие. Все повече запитвания има за къщи край София.

Иначе цените на жилищата у нас в масовия и в по-високия клас жилища са задържали нивата си към края на първото полугодие, сочат данни на консултантски компании.

Купувачите са по-разумни и не бързат да купуват жилище на всяка цена, а в някои случаи успяват да намалят началната продажна цена на имота с между 5% и 10%, съобщава Arco Real Estate. Агенцията прогнозира спад в броя на сделките, забавяне на ръста на цените и отстъпки от офертните цени.

В София търсенето през второто тримесечие е било ориентирано към по-големи апартаменти с цел за живеене. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни апартаменти, по възможност завършени и обзаведени, сочат наблюденията на компанията.

По нейни данни цените се задържат на високи нива, като средните за двустаен апартамент са между 1600 и 1800 евро на кв. м, а за тристаен – между 1500 и 1700 евро на квадрат. Стойностите варират в широк диапазон в зависимост от района, в който се намира имотът, и състоянието му. В центъра и широкия център цените започват от 1800 евро на кв. м, а средната цена в идеалния център е около 2500 евро на кв. м в зависимост от местонахождението на имота и характеристиките му.

Най-предпочитани от купувачите остават южните райони на София и централната част на града. Водещи критерии при избора на имот за тях са удобен достъп до метро и градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

Компанията съобщава още за повишен интерес на купувачите към къщи около София и в близост до столицата, както и към парцели за еднофамилни къщи в регулация. Запитванията за подобен тип имоти през второто тримесечие са се увеличили спрямо първите три месеца на годината. Намирането на такива имоти обаче остава затруднено заради засиленото търсене и рязкото повишаване на цените им.

Най-предлагани са двустайните и тристайните жилища незавършено строителство, около етап груб строеж. Предлагането е най-активно в кварталите „Малинова долина“, „Хладилника“, „Люлин“ и „Овча купел“ поради засиленото строителство на нови сгради в тези райони. Предлагането на къщи в близост до София остава ограничено, а тези имоти вече са и доста скъпи, съобщава компанията. Предлагат се главно редови къщи в начален етап на строителство в покрайнините на София, отново на високи цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай