Нова платформа приема сигнали на потребители за некачествени храни

Сдружението „За достъпна и качествена храна“ продължава да бъде добър контакт и комуникация между всички институции, каза председателят му д-р Андрей Вълчев

Нова платформа приема сигнали на потребители за некачествени храни | StandartNews.com

Платформа за подаване на сигнали от страна на потребителите за съмнения и нередности на хранителни продукти бе представена в Националния пресклуб на БТА по време на пресконференция за дейността на Фондация „За достъпна и качествена храна“, която се трансформира в сдружение. Потребителят трябва да въведе своите имена, имейл адрес и телефон, за да подаде сигнал на страницата на сдружението. Предвидено е текстово поле, в което да се опишат нередностите, както и възможност за прикачване на снимка или файл.

Сдружението продължава да бъде добър контакт и комуникация между всички институции, ангажирани с гаранцията за достъпна, качествена и произведена от български производители храна, каза председателят на сдружението Д-р Андрей Вълчев. В рамките на година са реализирани почти 50 интервюта, като освен рубриките за разговори с производители и потребители, вече има и нова – за диалог с представители на браншовите организации. 

От първия път, когато депозирахме първия си сигнал, до момента няма изчерпателен, ясен и категоричен отговор защо във веригите продължават да се продават некачествени, основно млечни, продукти, допълни Вълчев. По думите му във време на икономическа несигурност, когато потребителят дава своите левове за стока, нейното качество би трябвало да е гарантирано. 

В хода на пресконференцията бе обсъдена и темата за продоволствената криза. 

Некачествената храна, липсата на адекватен контрол и невъзможността реално да се осъществява контролирана търговия водят до три основни неща - липсата на здравен контрол, загуба на български фиск и унищожаване на производителите на плодове и зеленчуци в България, коментира председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Няма никакъв проблем да бъде направена доставка от която и да е държава членка на Европейския съюз до друга, защото всички закони, наредби, регламенти са еднакви, посочи Димитър Димитров от Министерството на земеделието. Той подчерта, че е възможно контролните системи в някои страни да са наистина на по-високо ниво и би следвало да се работи в тази насока. Според него емоционално се смесват проблемите за безопасността и качеството на храните. Губи се връзката дали това, че една храна не е толкова качествена, непременно води до проблем, свързан със здравословното състояние. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай