Нов скок на лихвите в еврозоната. Ще има ли край?

Надеждата е да бъде потушена инфлацията, която властва в Европа

Нов скок на лихвите в еврозоната. Ще има ли край? | StandartNews.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви отново да повиши водещата лихва на днешното си заседание и ще продължи с политиката на по-нататъшни увеличения в условията на висока инфлация, информира Франс прес.

За това допълнително благоприятства и подобрението на икономическия климат, с което отпадат задръжките на  финансовата институция относно затягането на паричната политика.

След години на по-меки действия ръководената от Кристин Лагард институция от лятото на миналата година води  шокова политика спрямо лихвите, като целта й е да "охлади" икономическата активност с надеждата да спре скока на  цените, провокиран от войната в Украйна.

Завръщането на относителното спокойствие на пазарите на електроенергия позволи инфлацията да се понижи за втори пореден месец през декември - до 9,2 на сто, оставайки обаче доста над заложената цел от 2 на сто. За януари  предварителни оценки, публикувани вчера, сочат още по-ниска инфлация в еврозоната през януари от 8,5 на сто.

Лошата новина е, че базовата инфлация - без отчитане на електроенергията, хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия -  през декември нарасна до 5,2 на сто. Повишението на енергийните тарифи "заразява" цялата икономика и тази година се очакват значителни увеличения на заплатите, за да се компенсира загубата на покупателна способност на домакинствата.

Добрата новина е, че най-новите оповестени показатели успокояват опасенията, сочейки, че европейската икономика би могла да избегне тази зима рецесия, която до неотдавна се смяташе за неизбежна.

Благодарение на подобрението на веригите за доставки, отварянето на Китай след строгите здравни ограничения и правителствените помощи в еврозоната икономическата активност се е възстановила през януари след шест месеца на спад. Това се посочва в най-новите данни на индекса за мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Стандарт енд Пуърс глоубъл" (S&P Global).

Между устойчивостта на икономиката и задържащата се основна инфлация Кристин Лагард "няма друг избор освен да потвърди" на днешното заседание на ЕЦБ "ангажимента си от декември за увеличение от 0,50 процентни пункта", което би трябвало да продължи и през март, коментира Фредерик Дюкрозе, глaвен икономист в "Пиктет" (Pictet).

Новото увеличение ще повиши лихвата по неразпределените под формата на кредити банкови ликвидни средства до 2,5 на сто, а за по-краткосрочните операции за рефинансиране до 3 на сто, което ще бъде най-високото равнище от ноември 2008 година.

"Причината за повишението на лихвата с 0,50 процентни пункта е ясна: работата на ЕЦБ далече не е завършена",  обобщава ситуацията Карстен Бжески, икономист в Ай Ен Джи (ING).

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши вчера водещата си лихва с по-скромните 25 базисни пункта лихвата, а следващото покачване се очаква да е през март. 

Признаците за рецесия се засилват отвъд Атлантика, а инфлацията се забавя, което предполага "понижение на ставките на по-късен етап през годината", според икономистите на Ай Ен Джи.

ЕЦБ ще увеличи лихвите "с по-устойчив темп", за да постигне "достатъчно ограничителни равнища" и да повлияе на икономическата дейност, като "ще ги запази толкова дълго, колкото е необходимо", за да се справи с високата инфлация,  предупреди неотдавна Лагард.

Потреблението продължава да е на високо равнище и институтът ще поиска "да замести липсата на спонтанна корекция на търсенето", което е ключов елемент за спада на цените, обяснява главният икономист в "Акса" (Axa) Жил Моек.

Ако повишението с 0,50 процентни пункта не буди никакво съмнение, то по-голям интерес предизвиква начинът, по който лихвите ще нарастват след това, според Андрю Кенингъм от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

Мненията на членовете на Управителния съвет на ЕЦБ по тази тема се разминават.

Сред така наречените "ястреби" или тези, които се застъпват за по-твърда парична политика, е управителят на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йоахим Нагел, който заяви пред списание "Шпигел", че не би бил изненадан, ако лихвите продължат да се покачват и след март.

Сред "гълъбите" в ЕЦБ, които са привърженици на по-мек подход, Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, каза, че е против "всякакви безусловни насоки" за лихвите след февруари. 

Темпът и сроковете на затягане на паричната политика след март "ще зависят от световната конюнктура - между забавянето на САЩ и отварянето на Китай", заключава Дюкрозе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай