Ниски лихви за фирми с младежи

Ниски лихви за фирми с младежи | StandartNews.com

Облекчения при изплащането на болнични поиска бизнесът от вицепремиера Калфин

Заеми с ниска лихва за фирми, които наемат младежи, предлага социалният министър Ивайло Калфин. Изгодните кредити ще се дават и на предприемачи, които назначават хора без опит, пенсионери, безработни. "Този стимул за бизнеса е механизъм, който може да заработи и в България по примера на други европейски държави", коментира Калфин в Хасково на среща с представители на бизнеса.

Вицепремиерът съобщи, че по информация на инвеститорите зачестяват случаите, в които наетите по различните програми за трудова заетост се появяват на работа за няколко дни и после изчезват. "Бизнесмените настояват за облекчения, свързани с изплащането на болничните и охраната на труда", посочи министърът. Предприемачите не са доволни и от бюрокрацията.

"За мен е важно приоритетно да се откриват нови работни места за млади хора, за тези в предпенсионна възраст и да се търси възможност за мотивиране, обучение и наемане на работа за трайно безработните", подчерта Ивайло Калфин. Той коментира и 100-те дни работа на своето министерство. "Други да дадат оценката, аз правя максималното, което трябва", каза вицепремиерът.

"Дали да се вземе нов заем от 16 млрд. лева е преценка на министъра на финансите". Така социалният министър коментира решението на кабинета да изтегли нов заем. Според него Владислав Горанов трябва да даде повече обяснения по въпроса. "Част от заема отива за изплащане на вече взети задължения, на които им излиза падежът - 2/3. Другата 1/3 е за покриване на дефицита", разясни вицепремиерът пред Дарик днес. Той подчерта, че АБВ е поискала да бъде направен точен разчет за заема. "Гласувах го в Министерски съвет, защото там има повече доверие, но парламентарната група не прави това, което прави министърът", призна вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай