Четвъртък,

Николай Василев: Хубавото е, че няма да има дълг

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
254
Николай Василев: Хубавото е, че няма да има дълг
A
A
A

Бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев смята социално-икономическите мерки, обявени днес от правителството, за противоречиви, изпълнени с негативи и позитиви, но все пак полезни от гледна точка на желанието за сваляне на социалното напрежение.

„Ако се развърже повече кесията, ще спадне напрежението. В политическия смисъл това има известен резон… Има позитиви и негативи. Негативът е, че това е гювеч от много мерки без особена връзка, общият знаменател е раздаване на всички по нещо. По-голямата част от разходите са социални и това не е добре. Сред позитивите е непланирането на нов дълг“, заяви Василев в интервю за БНР.

Според него заявката за повишаване на пенсиите е погрешна. „Минималната пенсия се е удвоила за няколко години. Тази година имаме най-голямата рецесия от 1996 година досега. Когато икономиката намалява и много хора ще си изгубят работата или доходите им ще намалеят, а пенсиите, не само че не се намаляват, а се увеличават, това е несправедливо към останалите 5 млн. души в страната, които не са пенсионери“, подчерта икономистът.

„В цялата категория за социални раздавания не съм щастлив… Има една антимярка за удължаване на периода на обезщетенията за безработица, както и увеличаване на техния размер на ден. В целия свят има практика, когато са прекалено щедри помощите за безработица, се случват две неща – изчезва стимулът хората да си търсят работа и много хора работят на черно, а се правят на безработни“, обясни Николай Василев.

Сред позитивните мерки Николай Василев посочи подкрепата на хората на първа линия в борбата с коронавируса. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията