Незрящ състезател спечели голямото катерене на стълби на ОББ

300 участници на възраст между 6 и 72 години премериха сили във вертикалното бягане в ОББ Милениум център

Незрящ състезател спечели голямото катерене на стълби на ОББ | StandartNews.com
  • Незрящ състезател в ОББ Vertical Run 2023 премина 24 етажа нагоре и надолу за по-малко от 7 минути
  • 300 участници на възраст между 6 и 72 години премериха сили във вертикалното бягане в ОББ Милениум център

За трети път OББ Vertical Run 2023 събра 300 атлети и непрофесионалисти за вертикално бягане в ОББ Милениум център. 24 етажа нагоре и надолу, 1012 стъпала и 190 метра денивелация бяха преодолени от участниците за най-кратко време.

При мъжете професионалисти първото място спечели призьорът от първото издание на ОББ Vertical Run през 2018 г. – Иван Сираков. Той успя да финишира за 4:12 мин., с 3 сек. повече от предишното си постижение. Носителка на призовото място при жените професионалисти стана  Антония Григорова, която премина през 24-те етажа на ОББ Милениум център нагоре и надолу за 4:47 мин. Тя успя да подобри своето лично време и беше с 12 секунди по-бърза от представянето си през 2019 г., когато също завърши първа.

Специални отличия взеха 72-годишната Бойка Арсова от клуб „5К Run” – най-възрастната участничка в състезанието, а Александра Дамянова на 6 години получи наградата за най-млад участник. Тя се включи в състезанието заедно с цялото си семейство и в компанията на 9-годишната си сестра Кристина.

За първи път 1012-те стъпала на ОББ Милениум център преодоля Виктор Асенов, единственият незрящ бегач в планински пресечени местности в България. Постижението си от впечатляващите 6:47 мин. постигна с подкрепата на Николай Дерменджиев, служител на ОББ и участник в едни от най-големите планински ултрамаратони в България. Така Николай измина трасето два пъти, като първия път спечели призовото място в категорията “Team Blue” на служителите в дружествата от KBC Груп в България с 4:42 мин., подобрявайки личното си време от 2019 г. Сред служителите жени призът взе Михаела Димитрова от ДЗИ.

В най-новата щафетна категория на “Team Blue“ взеха участие 7 отбора. В категорията „Open” за непрофесионални атлети най-бързи бяха Христо Минков с време от 4:07 мин. при мъжете и Верадина Начева с 5:16 мин. при жените.

OББ Vertical Run е част от дългосрочната политика на KBC Груп за опазване на околната среда, намаляване на негативните въздействия върху климата и насърчаване на здравословен начин на живот. Надпреварата се организира с цел да бъдат мотивирани повече хора да използват алтернативни начини на придвижване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай