News Corp се разделя на две на 28 юни

Причината отчасти е скандала с подслушването през 2011 г

News Corp се разделя на две на 28 юни | StandartNews.com

Ню Йорк. News Corp официално обяви, че ще раздели своята издателска и развлекателна дейност на 28 юни.

Бордът на директорите одобри разделянето на две фирми, като и двете ще се ръководят от сегашният председател и изпълнителен директор Рупърт Мърдок.

Издателската фирма ще запази марката News Corp, а другата ще бъде преименувана на 21st Century Fox.

Акционерите изразиха притеснения за щетите, нанесени от събитията в Нюз ъф дъ Уърлд.

News Corp заяви миналата година, че разделянето отчасти е в резултат на хакерския скандал през 2011 г., в който журналисти от Нюз ъф дъ Уърлд придобиха незаконен достъп до телефонните съобщения на много известни личности във Великобритания. Появиха се и твърдения за подкупени членове на полицията.

News Corp затвори вестника Нюз ъф дъ Уърлд след скандала.

"Днешното съобщение е важна стъпка в създаването на две независими компании с водещи портфолия в света на медийната и развлекателната дейност", каза г-н Мърдок.

"Ние продължаваме да вярваме, че разделянето ще отключи истинската стойност на двете компании и техните различни активи, позволяваща на инвеститорите да се възползват от отделни стратегически възможности, произтичащи от по-целенасочено управление на всяка компания", добави той.

Новият News Corp ще бъде независима публична компания и ще разполага с $ 2,6 млрд. (£ 1,7 млрд.) в брой след разделянето.

Издателската компания ще запази собствеността си върху вестникарските заглавия, включително на Wall Street Journal и The Times.

По-доходоносният телевизионен бизнес ще включва американския новинарски канал Fox News и филмовото студио 20th Century Fox. Неговите придобивки в Европа и Азия включват Sky Deutschland, Sky Italia и дялове в BSkyB и Tata Sky.

Но 21st Century Fox няма да има никакъв интерес в News Corp, съобщиха от борда.

В допълнение, съветът одобри разпределението на една акция от новата News Corp за всеки четири акции, притежавани от настоящите инвеститори на News Corp.

Робърт Томсън, приятел на г-н Мърдок, ще поведе новата издателска група като главен изпълнителен директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай