Невиждани цени на тока, къде са компенсациите?

За рождения си ден Путин свали почти наполовина борсовите нива на газа

Невиждани цени на тока, къде са компенсациите? | StandartNews.com

Най-страшните прогнози се сбъднаха, и то доста по-рано, отколкото очакваше бизнесът. Цената на тока удари невижданите 500 лв./МWh на борсата, а газът доближи 2000 долара за 1000 куб. м - 10 пъти повече от средната цена за 2020 г.

Работодателските организации реагираха с декларации, в които предупредиха за колапс на икономиката. "Πpи тeзи цeнoви paвнищa нe cтaвa дyмa зa ĸoнĸypeнтocпocoбнocт нa индycтpиятa. He мoжe дa ce гoвopи дopи зa oцeлявaнe нa пpeдпpиятия. Caмoтo фyнĸциoниpaнe нa cтoпaнcтвoтo и дъpжaвaтa e зacтpaшeнo“, написаха от КРИБ и АИКБ.

И настояха за спешни мерки и компенсации. В сряда правителството обеща между 15 и 30 лв. за всеки използван мегаватчас електроенергия, но обезщетението е капка в морето - то е само за малките фирми, които не са си избрали търговец на ток и плащат най-високата цена.  

Рекордната скъпотия на енергията и горивата повличат нагоре всичко. "Трудно удържаме цените на колбасите, но ако не искаме  продоволствена криза, ще трябва да ги вдигнем", каза за "Стандарт" Атанас Урджанов, шеф на Асоциацията на месопреработвателите. 

Очаква се скок на водата, на парното, както и на тока за бита. Повишението ще е от Нова година, експертите прогнозират между 20 и 30%. Единственият светъл лъч дойде от Русия. За рождения си ден господарят на Кремъл обяви, че ще увеличи ударно износа на газ за Европа. Думите му мигновено свалиха цената на синьото гориво почти 2 пъти само за броени минути. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай