Нетната печалба на tbi bank за деветмесечието надвишава тази за цялата 2021 г.

Последните години бяха предизвикателни за много бизнеси по света

Нетната печалба на tbi bank за деветмесечието надвишава тази за цялата 2021 г. | StandartNews.com

Последните години бяха предизвикателни за много бизнеси по света. Успехът в днешни дни е възможен само чрез гъвкав подход на управление, ангажираност на екипа и фокус върху клиентите. Прилагайки всички тези елементи, tbi bank продължава да бележи рекордни резултати.

Консолидираните неодитирани финансови резултати на банката за първите девет месеца на 2022 г. показват рекордна в историята на tbi bank нетна печалба в размер на 30.2 млн. евро – с 33% по-висока спрямо същия период на 2021 г. и вече надвишаваща постигнатия резултат за цялата предходна година (27.5 млн. евро).

Като един от лидерите в алтернативните платежни решения в Югоизточна Европа, tbi продължава да привлича нови партньори и вече присъства в близо 20 хиляди търговски обекта на основните си пазари – България, Румъния и Гърция. В резултат на това, през първите девет месеца на 2022 г. tbi bank обслужи близо 850 хиляди заявления в България, Румъния и Гърция, като отпуснатите заеми са близо 400 хиляди на стойност 520 млн. евро (36% ръст на годишна база).

Така активите на банката достигат 909 млн. евро, отбелязвайки повишение с 200 млн. евро от началото на годината (28% ръст в сравнение с края на 2021 г.), а кредитното портфолио нараства до 718 млн. евро в края на септемрви 2022 г. (32% ръст спрямо края на 2021 г.). От началото на 2022 г. потребителските кредити, отпуснати през дигиталните канали и центровете за обслужване в България, нарастват с 54% в сравнение със същия период на 2021 г. и имат голям принос за рекордните резултати на tbi bank.

Благодарение на положителните бизнес резултати, приходите на банката нарастват с 29% до 115 млн. евро, предимно поради ръста на нетния лихвен доход и приходите от такси и комисиони. Така оперативната печалба за първите девет месеца на 2022 г. достига 91.6 млн. евро – с ръст от 30% спрямо миналата година. Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank достига 652 млн. евро в края на септември 2022 г., което значително изпреварва пазара и достига здравословен растеж от 33% - в съответствие с ръста на кредитното портфолио.

В края на периода, банката стои стабилно и сигурно по отношение на ликвидността и капитала си. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на ниво от 521%, а коефициентът на капиталова адекватност (CAR) – 17.1%. Дейностите на tbi bank за периода се отличават и с подобряване на ефективността – съотношението на административните разходи към оперативните приходи достига 48.6%., а възвръщаемостта на облужваните кредити (ROWP) – 23.7%, което позволява на възвръщаемостта на активите (ROA) да достигне 5%, а възвръщаемостта на капитала – 23%.

„Рекордно високите ни показатели за деветмесечието се дължат на ефективността на нашите продукти и услуги, както и на отдадеността на екипа. През този период разширихме още повече партньорската си мрежа, като представихме алтернативните си платежни решения на пазара в Гърция, където вече си партнираме с 1500 търговци, както и заработихме с нови бизнес сектори в България и Румъния. Фокусът ни до края на годината, както и през наближаващата 2023 г., ще бъде върху предоставянето на още повече дигитални решения, които допълнително ще подобрят удобството и преживяването на нашите клиенти“, казва Сергий Любарски, Главен финансов директор на tbi.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай