Нестле с рекордна инвестиция!

Компанията ще инвестира над 1 млрд. швейцарски франка за насърчаване на регенеративно земеделие, намаляване на въглеродните емисии и подобряване на живота и условията на труд

Нестле с рекордна инвестиция! | StandartNews.com

Нестле обяви инвестиция от 1 милиард швейцарски франка в NESCAFÉ План 2030 за насърчаване на регенеративно земеделие, намаляване на въглеродните емисии и подобряване на живота и условията на труд на фермерите отглеждащи кафе.

Най-големият бранд за кафе в света и на Нестле - любимото кафе на милиони хора NESCAFÉ - обяви днес мащабният си план за устойчиво отглеждане и производство на кафе NESCAFÉ План 2030. Той съдържа конкретни политики и ускорени действия, които ще помогнат на фермите в кафе индустрията да преминат към регенеративно земеделие в следващите 7 години.

NESCAFÉ ще инвестира над един милиард швейцарски франка до 2030 г., с което надгражда работата си по съществуващия план, разширявайки обхвата на понятието за устойчивост, който е в основата на политиките на компанията. Планът е подкрепен с мащабно финансиране от Нестле, предвидено за регенеративно земеделие в съответствие с ангажимента на групата за ускорен преход към регенеративна хранителна верига и амбицията за постигане на нулев въглероден отпечатък.

„Климатичните промени поставят под натиск районите, в които се отглежда кафе. Стъпвайки на 10-годишния опит на NESCAFÉ Плана, ускоряваме работата, за да помогнем в борбата с изменението на климата и да адресираме социалните и икономическите предизвикателства във веригите за създаване на добавена стойност на NESCAFÉ.“, каза Дейвид Рени, ръководител категория кафе в Нестле.

Покачващите се температури ще намалят площите, подходящи за отглеждане на кафе, до 50% до 2050 г. В същото време около 125 милиона души зависят от кафето за препитанието си и приблизително 80% от семействата, отглеждащи кафе, живеят на или под прага на бедността. Всичко това води до необходимост от решителни стъпки, които да гарантират дългосрочната устойчивост при производството на кафе.

„Като лидер на пазара, NESCAFÉ има за цел да окаже реално въздействие върху отглеждането на кафе в световен мащаб. Искаме производителите на кафе да се развиват точно толкова силно, колкото и кафето да има положително въздействие върху околната среда. Нашите действия могат да са двигател за промяна в цялата кафе индустрия.“, каза Филип Навратил, ръководител на стратегическото бизнес подразделение за кафе на Нестле. 

Подкрепа за фермерите в прехода към регенеративно отглеждане на кафе

Регенеративното земеделие има за цел да подобри здравето и плодородието на почвата, да защити водните ресурси и биоразнообразието. По-здравите почви увеличават добивите и са по-устойчиви на климатичните промени, а по-големият добив подобрява качеството на живот на фермерите.

NESCAFÉ ще предостави на фермерите обучения, техническа помощ и високопроизводителен кафе разсад, за да им помогне във въвеждането на добри практики за регенеративно отглеждане на кафе, сред които:

  • Сеене на покривни насаждения, които предпазват почвите, допринасят за прираст на биомаса, с  което се повишава органичното вещество в почвата и улавянето на въглерода в почвата.
  • Включване на органични торове, което допринася за плодородието на почвата и е от съществено значение за доброто й здраве.
  • Развитие на горското земеделие и използване на междинни култури за опазване на биоразнообразието.
  • Подкастряне на кафените дръвчета и/или замяната им с устойчиви на болести и климатични промени сортове, което ще допринесе за подмладяване на кафените площи и ще увеличи добивите за фермерите.

Фокус върху региони, откъдето NESCAFÉ доставя 90% от своето кафе

NESCAFÉ ще работи с производителите на кафе, за да тества, изучи и оцени ефективността на различни практики в регенеративното земеделие. Регионите на фокус, откъдето брандът доставя 90% от своето кафе са Бразилия, Виетнам, Мексико, Колумбия, Кот д'Ивоар, Индонезия и Хондурас.

NESCAFÉ има за цел да постигне:

Пилотна схема за финансова помощ в Мексико, Кот д'Ивоар и Индонезия за ускоряване на прехода към регенеративно земеделие

NESCAFÉ се ангажира да подкрепи фермерите, които поемат риск и разходи за преминаване към регенеративно земеделие, чрез програми, имащи за финансово подпомагане на фермерите по време на този преход. В Мексико, Кот д'Ивоар и Индонезия NESCAFÉ ще въведе пилотна схема за финансова подкрепа, целяща да ускори прехода към регенеративно земеделие. Чрез тази схема NESCAFÉ, заедно с производителите на кафе, ще тества и определи най-добрия подход във всяка страна. Схемите могат да включват мерки като:

  • парични стимули при прилагане на различни устойчиви практики за регенеративно земеделие;
  • защита на доходите чрез метеорологична застраховка;
  • по-голям достъп до кредитни линии за фермерите.

NESCAFÉ ще проследи напредъка и ще оцени резултатите от съвместните програми на терен с производители на кафе чрез своето партньорство за мониторинг и оценка с Rainforest Alliance. Усилията ще бъдат допълнени чрез нови партньорства, фокусирани върху експертизата, като например със Sustainable Food Lab за теми, касаещи оценка на доходите сред производителите на кафе, стратегия и проследяване на напредъка.

Намаляване на емисиите на парникови газове чрез улавяне и съхранение на повече въглерод в почвата

Регенеративното земеделие допринася за извличане на въглероден диоксид от атмосферата и намаляване на емисиите на парникови газове. Регенеративното земеделие е ключова част от Nestlé’s Zero Net Roadmap.

NESCAFÉ има за цел да допринесе към ангажимента на Нестле за намаляване наполовина на нетните емисии на парникови газове до 2030 г. и нулеви нетни емисии до 2050 г.

Планът предвижда работа с фермери, доставчици и партньори за подпомагане и защита на земеделските земи, подобряване на биоразнообразието и за предотвратяване на обезлесяването и  помощ на фермерите да засадят повече от 20 милиона дръвчета във или близо до техните ферми за кафе.

„Бизнесът с кафе е различен от всеки друг. Ние буквално всеки ден влизаме в домовете и сърцата на милиони хора по света, повече от половината българи  започват деня си с NESCAFE и това дава друг смисъл и отговорност на всичко, което правим. Промените в климата са огромно предизвикателство, което ние в Нестле посрещаме с грижа към природата и внимание към хората, заети с производството на кафе – точно това отношение дава неповторимия вкус на нашето кафе. Защото каквито и резултати да постигаме, ако те не почиват на осъзнатия ни избор  да правим света около нас по-добро място за живеене,  успехът няма да е устойчив.“ каза Атана Скалко, бизнес мениджър напитки за Нестле Югоизточен пазар.

Продължаваме напред като градим върху здрава основа

Днешното обявяване на NESCAFÉ План 2030 се базира на усилията на NESCAFÉ за устойчивост в производството на кафе. От 2010 г. марката инвестира в устойчивост чрез плана NESCAFÉ и постигна значителен напредък:

  • 82% от кафето на NESCAFÉ през 2021 г. е с отговорни източници.
  • 250 милиона нови кафени растения са безвъзмездно предоставени на фермерите от 2010 г до днес
  • Мониторинг и оценка на въздействието в партньорство с Rainforest Alliance в 14 държави.
  • 46% намаление на емисиите на парникови газове във фабриките за разтворимо кафе на NESCAFÉ (2020 г. спрямо 2010 г., на тон продукт)
  • 53% по-малко използвана вода в NESCAFÉ фабриките за разтворимо кафе (2020 г. спрямо 2010 г., на тон продукт).

NESCAFÉ Classic е любимото кафе на потребителите в България като повече от 50% от българите се доверяват на разтворимото кафе на бранда. Следвайки поставените цели и стандарти за устойчиви опаковки, Нестле спря да използва черен пигмент в капачките на металните кутии на NESCAFÉ® Classic, които заради тъмния пигмент се идентифицираха като ненапълно рециклируеми. С преминаването към прозрачни опаковки NESCAFÉ Classic стана 100% рециклируема – металната кутия може да се използва многократно, а неоцветената пластмасова капачка е 100% рециклируема.

През 2022 г. NESCAFÉ® Dolce Gusto стартира в България програма за рециклиране на използваните кафе капсули и до момента вече има 31 пункта за събиране на използвани капсули из цяла страна. Събраните капсули се сортират и обработват със сепарираща техника, за да се отдели отпадъчното кафе и други биологични отпадъци от пластмасата и алуминия. Остатъчното кафе се използва за обогатяване на почвите чрез контролирано разграждане, пластмасата се пресова и използва за изработка на други пластмасови предмети, а алуминият се извлича и разтапя, за да бъде усвоен за направата на нови материали.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай