Неделя,

Нестле България инвестира 19 млн. лв. в ново поколение производство

От: Стандарт -
126
Нестле България инвестира 19 млн. лв. в ново поколение производство
A
A
A
  • Нестле България откри новото си производство на Smarties® в София
  • Компанията инвестира 19 000 000 лева в производство от ново поколение и  разкрива 70 нови работни места.

На 2 ноември 2021 г. бе даден официалният старт на новото производство на Smarties® в България. С инвестиция от 19 000 000 лв. в машини от ново поколение Нестле България поставя старта на производството на втори международен бранд във шоколадова фабрика София.

Производственият процес, разположен на площ от над 4 000 кв.м., е оборудван със около 100 машини от най-ново поколение, чиито автоматизирани процеси гарантират чисто и ефективно производство от 2 300 000 консуматорски опаковки до края на 2021 година, предназначени за  местния пазар и за експорт към 10 страни по света.  70 са новите работни места, които компанията открива във връзка с новото производство.

Бонбоните Smarties® са бонбони с мисия. Създадени, за да провокират въображението на децата по света, те се произвеждат от висококачествено какао, добито по всички етични стандарти, с намалено количество захар и изцяло естествени оцветители от натурални продукти. 8-те цвята на Smarties® се постигат със спирулина, шафран, малц, репичка, цвекло и куркума. С грижа за здравето на децата,  Smarties се предлагат и в мини опаковка, съобразена с точната дневна порция въглехидрати за едно дете. Smarties® са и първите шоколадови бонбони, които се предлагат в изцяло хартиена и 100% рециклируема опаковка.

Гости на официалното откриване бяха вицепремиерът и министър по управление на европейските средства г-н Атанас Пеканов, министърът на икономиката г-жа Даниела Визиева,  министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Виолета Комитова, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, посланикът на конфедерация Швейцария в България Н.Пр. г-н Раймунд Фурер, изпълнителният директор на Българската агенция по инвестиции г-н Стамен Янев, изпълнителният директор на ББЛФ г-н Георги Руйчев, генералният директор на БТА  г-н Кирил Вълчев, главният редактор на в-к 24 часа г-жа Венелина Гочева, главният изпълнителен директор на Нова телевизия г-н Николай Андреев и други, които бяха и първите българи, опитали първите опаковки бонбони Smarties®, произведени в България.

„За нас е чест да отворим завесата пред вас за новото производство на Smarties®  - вторият международен бранд, който ще се произвежда в България. Това повдига стандартите за производство и поставя икономиката на страната ни на друго ниво. Последната инвестиция за Smarties® от 19 000 000 лв. и разкриването на 70 нови работни места в момент на световна криза, когато изчезват бизнеси и хора губят работата си, добива още по-голямо значение като съвкупно въздействие върху икономиката и пазара на труда.“ – каза г-н Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

Официален старт на производството със символично прерязване на лентата и включване на производствената линия дадоха вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на икономиката г-жа Даниела Вазиева, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и Н.Пр.посланикът на конфедерация Швейцария.

„Много добър знак да българската икономика е да има инвестиции като тази, които освен, че идват в труден момент за световната икономика, са инвестиции във високотехнологично производство, щадящо околната среда. Със своя отговорен подход компанията е пример за типа инвестиции, към които ние като държава се стремим.”, каза вицепремиерът по еврофондовете г-н Атанас Пеканов при прерязването на лентата.

„Всяка една инвестиция в този момент е уникално нещо, защото тези хора имат не само отговорността да създадат нещо ново, но и желанието да го направят в един изключително критичен за света момент. Инвестицията на Нестле е особено важна за България, защото ние даваме знак, че ще разширяваме този тип инвестиции, този тип производства, това е началото на една нова кръгова икономика”, допълни министърът на икономиката г-жа Даниела Везиева .

Шоколадовата фабрика на Нестле в София е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия, създадена през 1939г. Тя е една от трите най-големи центъра за производство на KitKat® на континента с 16 000 тона производство на  годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10%  се реализира на местния пазар. В нея работят 650 служители.

За 27-годишната си история компанията Нестле е изградила имиджа си на стратегически инвеститор в България със средно 10 млн. лв. годишни инвестиции в производствени мощности, уловия на труд и инфраструктура. През 2020г. компанията е удостоена със званието „Инвеститор на годината“. С новите 19 млн. лв инвестиция  Нестле България ясно показва намерението си да затвърди тази позиция.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички