Негативен обрат! Колко поскъпват газът и водата

Увеличението при синьото гориво вероятно ще е 20%

Негативен обрат! Колко поскъпват газът и водата | StandartNews.com

Цената на природния газ ще поскъпне с между 13 и 20% от 1 април.

Това показват предварителните разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Заради това се очаква и увеличаване на цената на парното и водата, съобщи БНТ.

КЕВР намали първоначалната прогноза на "Булгаргаз" за ръст на цените на газа с 58%. По-рано бе обявено, че повишението ще е 13,55 на сто.

"Тази цена ще бъде фиксирана в утрешния ден, но се надявам да няма колебания между днес и утре", каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Именно това обаче се случи - цената на международните пазари скочи няколко часа по късно с 15% и КЕВР най-вероятно ще увеличи с близо 20 на сто цената на газа от 1 април, съобщи БНТ.

Според изчисленията на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас това би увеличило цената на парното и топлата вода от май с между 13 и 50%. Причината е, че природният газ поскъпва за пореден път. Само от началото на отоплителния сезон ръстът е 65%. Ще има увеличение и на цената на водата.

Ще имаме различни ценови решения и различни ценови условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества, допълва Станислав Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай