Не се отказваме от Южен поток

Не се отказваме от Южен поток | StandartNews.com

Проектът е важен за България, но трябва да се спази еврозаконодателството, заяви Петкова

Синдикати и работодатели готвят протести наесен заради скъпия ток

Правителството има ясна и последователна политика по отношение на проекта Южен поток. Още от самото начало заявихме, че той е много важен за България, защото ще доведе до диверсифициране на маршрутите на природен газ. Той обаче трябва да се случи съгласно изискванията на европейското законодателство.

Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова по повод изявлението на руския президент Владимир Путин от понеделник, че "Русия ще работи с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток". Тя посочи, че през юни е била на 19-тия Петербургски икономически форум, на който е имала среща с руския енергиен министър Александър Новак и са засвидетелствани много добри отношения между двете страни.

"Това е добра вест, че Русия смекчи тона. Не познавам колега, който да се е отказал от бизнеса си с Русия, всеки иска да продължи", коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Двамата с министър Петкова вчера бяха гости на тържествено събрание, организирано от Българската минно-геоложка камара по случай Деня на миньора. "Тръбите за Южен поток са на пристанище Бургас и това трябва да говори красноречиво. Дали за Южен поток или за Турски поток, тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България", коментира още той. Домусчиев обаче посочи, че като член на ЕС трябва да се съобразяваме с позицията на Брюксел.

Работодателските организации и синдикатите ще търсят през септември отново диалог с правителството по предприемането на мерки за запушване на дефицитите в енергетиката, преди да решат дали да правят нови протести със спиране на работата в предприятията. КРИБ продължава да настоява за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов заради решението на комисията да вдигне почти двойно от 1 август таксата "Задължение към обществото". "Ние смятаме, че дефицитите в енергетиката може да се свият поне с 1 млрд. лв. годишно и да не се налага увеличение на цената тока", посочи Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай