Не се презапасявайте с храни, веригите са пълни

Имат складови наличности за повече от месец, казва заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Не се презапасявайте с храни, веригите са пълни | StandartNews.com
  • Имат складови наличности за повече от месец, казва заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов
  • Българската хранително-вкусова промишленост е сред най-силните в Европа, има застой в цените

- Г-н Борисов, установените случаи на коронавирус у нас породиха паника след хората - започна презапасяване с хранителни продукти, въпреки че търговските вериги излязоха с призив да не правят това, защото няма опасност от изчерпване на нито една стока. Но тревогата сякаш остава. Има ли основание нея?

- Не. Няма никакво основание за подобни притеснения. Ние сме в непрекъсната връзка и с хранителните вериги, и с дистрибуторите. Държавната комисия по стокови борси и тържища е част от Министерство на икономиката и ние повече от три седмици наблюдаваме ежедневно процеса.

- Какво показват данните?

- Има застой при търговията на едно. Тук искам да благодаря на търговците на едро, които са български производители, че няма движение в цените. Мога да ви уверя, че всички цени са в застой. Нещо повече - има намаление на цените на доматите и краставиците, както и на маслото. Наблюдаваме внимателно и продуктите, при които има леко повишаване на цените. В петък се наблюдаваше такъв процес при свинското месо, но това не е свързано с темата, за която говорим, а с международните пазари. Процесите се успокоиха и към днешна дата няма тема, свързана със свинското месо и цената му.

Към момента има леко, динамично и съвсем минимално повишение на цената на брашното, но това е свързано с принципната годишна девиация преди новата реколта. Тоест - няма нищо извънредно.

- Какви са резултатите от срещите ви хранителните вериги?

- Имаме тяхното уверение, че имат складови наличности за повече от месец. Българската икономика е много силна. Българските фирми от хранително-вкусовата промишленост са много силни, може би и по-силни от всички останали. Празни рафтове, каквито се виждат в Италия, Великобритания и други държави, у нас няма и няма да има. Ако случайно тази вечер някакви количества са изчерпани, утре сутринта ще бъдат възстановени на максимум.

- Наблюдавате ли в момента вноса на храни от горещи точки като Китай и Италия?

- България не е зависима от такъв внос. Имаме достатъчно българско производство. Отделен въпрос е, че няма забрана за стокообмена. Затова хората трябва да са изключително спокойни. Пак казвам - в хранително-вкусовия бранш сме може би най-силните в Европа. Икономиката ни се оказва най-издържливата в Европа при такъв външен индикатор, който може да предизвика турбулентност.

- Ясно ли е вече колко български фирми ще произвеждат защитни маски?

- Имаме голям капацитет в това отношение. България не само може да произвежда защитни маски и костюми, но и те ще бъдат толкова иновативни, че в даден етап в бъдеще ще можем да ги предложим и на външния пазар. Разбира се, в момента има забрана за износ от Министерски съвет и те са предназначени изцяло за нуждите на вътрешния пазар. Но в момента като държава имаме контакти с няколко компании, които са извън Европейския съюз, които могат да доставят количества, така че в България да няма дефицит.

- С какви фирми имате разговори?

- Едната компания е от държава в Европа, но извън ЕС, другата е от страна в Азия, но не Китай. Готови сме да помогнем като министерство на икономиката партньорите си от здравното министерство и другите ведомства с евентуални доставки. Нашите търговски представители в целия свят работят денонощно. Това е група от над 70 души, която работи и за доставките на фармацевтичната промишленост и аптеките. На разположение сме на всеки от тях. 

- Последиците от коронавируса удрят редица сектори на световната икономика, появиха се притеснителни прогнози за спад на растежа в глобален план, за предстояща рецесия. Има ли българската икономика буфери за това?

- Проблемът е реален. В момента наблюдаваме голям спад във финансовите пазари в международен план. На една от последните ни срещи с МВФ стана въпрос, че това е един от външните рискове и за България, и за Европа. Ако в международен план прекъснат доставки от Италия, Германия, Китай, ние ще бъдем зависими от това. В същото време обаче имаме голям бизнес, който е поддоставчик на автомобилната индустрия, а тя в момента като цяло изпитва затруднения. И, ако Италия или Китай не работят, ние можем да натоварим българската индустрия и да наваксаме. Тоест тази криза за България би могла да бъде както проблем, така и бонус. Имаме шанса да увеличим нашето производство по линия на спадане на поръчките от други държави. България трябва да се възползва от това. Най-големите икономически теоретици учат: нека използваме това, което се случва. Можем да се възползваме от проблемите, които имат международните продуктови пазари.

- Имахте среща във вторник в Министерството на образованието. Каква бе темата?

- Доставките на дезинфектанти. Българските училища, както и ведомствата са напълно обезпечени. Тук производителите ни са не по-малко силни. България може да осигури всички необходими количества дезинфектанти не само за собствените си нужни, но е в състояние да захранва и цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай