Не пипайте чужд банкомат! Бърка лошо в джоба

Какви са новите такси на банките

Не пипайте чужд банкомат! Бърка лошо в джоба | StandartNews.com

Банките ударно вдигат такси и комисионни за клиентите си. От края на миналата и началото на тази година повечето финансови институции обаче предприеха корекции предимно в тарифите, които касаят разходите по поддръжка на сметка (месечна такса за поддръжка), операциите на каса в офиса и за превод на суми.

Засега промените при най-масовата операция – теглене на пари от банкомат, са по-редки. Но все пак въпросът „Кои са банките, които предоставят най-ниски такси?“ винаги стои на дневен ред. Финансовият портал „Моите пари“ направи преглед на сумите, които банките ни удържат при  теглене на кеш от банкомат на банката, издател на картата, и теглене на суми в брой от АТМ на друга банка.

В първия случай най-евтината възможна такса е 20 стотинки. Тя е фиксирана и се начислява само от Общинска банка. БАКБ, ЦКБ, ОББ, Инвестбанк, Търговска банка Д и КВС Банк удържат по 30 ст. за операцията. При Интернешънъл Асет Банк таксата е 50 ст. Единствената банка, която не начислява такса за първите 20 транзакциии на година е Ти Би Ай.

После обаче удържа по левче за всяко теглене. 

Почти поравно са в момента банките с фиксирана такса и тези, които удържат различна сума, която е процент от изтеглената сума. Всички единодушно обаче са заложили минимум от 0.30 лева. Процентът от сумата пък варира от 0.1% /при Алианц Банк, ПИБ и Тексим Банк/, минава през 0.15% при Банка ДСК и Пощенска и стига до 0.16% при УниКредит Булбанк.

На практика това означава, че ако изтеглим 800 лева наведнъж от банкомат на банката, издател на картата, ще платим в най-добрия случай такса от 0.80 лева, а в най-лошия – 1.28 лева.  

Таксите за теглене на суми в брой от "чужд" банкомат винаги са били и остават по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат до 0.20% от сумата, но минимум 1.50 лв. за всяка операция, обобщават от платформата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай