Напрежение с петрола, прогнозата за 2024

В първия ден на търговия на новата година

Напрежение с петрола, прогнозата за 2024 | StandartNews.com

Петролните фючърси поскъпват с близо 1,5% през първия ден на търговия на новата година с оглед на изостреното напрежение в Червено море, което засилва опасенията за нарушаване на доставките.

Инвеститорските очаквания за нови мерки за стимулиране на китайската икономика също допринасят за поскъпването на важната енергийна суровина с оглед на факта, че Китай е най-големият вносител на суров петрол.

Към 10.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 1,4% обратно над 78 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол - с 1,35% към 72,65 долара за барел.

Последно проучване на агенция Ройтерс сред икономисти и анализатори показва, че техните очаквания са за осреднена цена на петрол Брент от 82,56 долар за барел през 2024 г., което е малко над средната цена от 82,17 долара през 2023 г. Анализаторите прогнозират, че слабият глобален растеж ще ограничи търсенето, но очакват геополитическото напрежение да окаже подкрепа за цените на важната енергийна суровина, пише БНР.

През изминалия уикенд американски бойни хеликоптери отблъснаха атака от подкрепяни от Иран бунтовници хуси срещу контейнеровоз на компанията "Мерск" (Maersk) в Червено море, потопявайки три лодки на хусите и убивайки 10 бунтовници.

Междувременно Иран изпрати военен кораб - разрушителя Alborz - в Червено море в отговор на потопяването на три лодки на хусите от ВМС на САЩ, което увеличи напрежението в този ключов транспортен воден път, съобщиха вчера Блумбърг и Ройтерс, цитирайки иранските държавни медии.

Един по-широкообхватен конфликт може да затвори важни водни пътища като Червено море и Ормузкия проток в Персийския залив за транспортиране на петролни доставки.

Най-малко четири танкера, превозващи дизелово гориво и реактивно гориво от Близкия изток и Индия към Европа, плават около Африка, за да избегнат Червено море, показват данните от проследяването на кораби, посочва Ройтерс.

Поскъпването на петрола обаче все още изглежда ограничено поради опасенията относно нарастващите глобални доставки, особено от производители извън ОПЕК, както и в резултат на  несигурност при търсенето. САЩ достигнаха рекордно високо производство на суров петрол, оценено на 13,3 милиона барела на ден през последния отчетен период, успоредно с рекордни добиви в Бразилия и Гвиана.

Същевременно последните производствени съкращения от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК +) ще влязат в сила през това тримесечие, като това споразумение може да бъде удължено допълнително. Търговците обаче са предпазливи относно обещанието на последната среща на ОПЕК + на 30 ноември 2023 г.  за допълнително намаляване на производството, като остават скептични към изпълнението му.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай