Напрежение! Ресторантьори скочиха на МВР

Говори Ричард Алибегов

Напрежение! Ресторантьори скочиха на МВР | StandartNews.com

Остра реакция на бизнеса за случая, при който клиенти на пловдивско заведение бяха обискирани публично. От Асоциацията на заведенията втвърдиха тона, настояха за оставки на полицейски началници и обявиха, че готвят протести срещу полицейския произвол.

„Очаквахме от висшите органи на МВР да има най-малко извинение и след това вътрешно разследване. Изключително нагло поведение на шефа на пловдивската полиция и в най-скоро време трябва да бъдат подадени оставки, защото ние организираме протести в момента”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

ВИЖ ОЩЕ: Демерджиев с първи думи за скандала в нощния клуб в Пловдив

Как се прави обиск попита Нова заместник-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Вергил Христов, който е и действащ полицай. „Обискът е част от полицейска проверка, която, за да бъде извършена както трябва и качествено, се налага да се проверяват дрехите, както и части от дрехите, което налага събличане”, обясни той. За да обискира полицай някого, той трябва да има данни, че у него има нещо забранено, обяснява служителят на реда. Обискът се прави пред свидетели, а след него се изготвя и протокол.

Алибегов обаче отрича случаят с пловдивската дискотека да е бил такъв. „Те въобще не са имали оперативна информация за лица, които трябва да бъдат в това заведение. Този член, който цитират, е точно това, че те имат право да извършват подобен обиск, но само и единствено срещу лица, за които имат събрана оперативна информация”, подчерта той. 

От бранша обясниха още, че ще защитят правата на служители и клиенти на пловдивското заведение в съда. Според юристи униформените са превишили правомощията си. „Определено в случая е направено повече, отколкото е необходимо и отколкото законът позволява”, твърди адвокат Людмил Рангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай