Намаляваме загубите на вода с 1 млрд. евро от EС

Намаляваме загубите на вода с 1 млрд. евро от EС  | StandartNews.com

София. Над 1 млрд. евро са заложени в новата ОП "Околна среда 2014-2020" (ОПОС) за намаляване на загубите на вода от амортизираната водопроводна мрежа, както и за увеличаване на дела на пречистените отпадни води. Това са над 2/3 (69,17%) от всички средства в новата ОПОС, които след одобрението от Европейската комисия наесен се очаква да бъдат близо 1,5 млрд. евро. Сумата е определена за инвестиции във ВиК сектора и то за агломерации с над 10 хил. екв. жители. Това пише в новата Оперативна програма, публикувана за обществено обсъждане. Заедно с националното съфинансиране сумата за ВиК сектора се очаква да нарасне до над 1,3 млрд. евро. Сега средно 60% от водата, постъпила във водопроводната мрежа на страната, се губи, но се начислява в сметките ни. Целта на големите инвестиции във водния сектор е да догоним напреднали държави като Израел, в които загубите на вода са под 2%. Така драстичното намаляване на загубите ще компенсира направените инвестиции, поради което се очаква цената на водата през следващите години да се задържи на сегашните нива или да се повишава постепенно и поносимо за хората.

Голяма част от инвестициите ще бъдат насочени към увеличаване дела на населението, присъединено към канализация, над сегашните 50%, както и за подобряване пречистването на отпадните води. Пречистването е единственият начин да се гарантира чистотата на питейните води, като приоритетът през следващия програмен период няма да е изграждането на огромни, а на малки, високотехнологични пречиствателни станции за отделни квартали, малки населени места и дори за отделни комплекси и хотели.

За да получим тези малко над 1 млрд. евро от Брюксел по новата ОПОС обаче трябва ударно да проведем реформата във водния сектор и да усвоим заложените в досегашната Оперативна програма средства, които са около 1,4 млрд. лв. Задачата е тежка, тъй като досега са изградени само 10 пречиствателни станции, а до година и половина трябва да построим още 55, прокарани са само 124 км нов водопровод, а трябва да построим още близо 1400 км и да удължим новата канализационна мрежа от 151 км на 1925 км. В противен случай има опасност да не видим тези над 1 млрд. евро за ВиК сектора.

Втората приоритетна ос в новата ОПОС е за решаване на проблемите с отпадъците. 14,65% от парите по ОПОС (около 219 млн. евро без националното съфинансиране) ще бъдат за решаване на проблемите с битовите отпадъци. Основната цел на инвестициите е намаляване на биоразградимата част от битовите отпадъци до 35% от отпадъците, предназначени за депониране. В противен случай ще трябва да се строят нови депа, места за които трудно ще се намерят.

Поради голямата територия от България, попадаща в "Натура 2000", 6,78% от средствата по ОПОС ще бъдат за опазване и възстановяване на местообитанията на животинските и растителните видове. Тъй като през последните 32 години България е страдала най-много от наводнения, 3,35% от европарите по ОПОС ще бъдат за управление на риска от наводнения, включително и за увеличаване капацитета на язовирите.

50 млн. евро за по-чист въздух

Специално за финансиране по Приоритетна ос 5 за подобряване качеството на атмосферния въздух в новата ОП "Околна среда" са заложени 50 млн. евро. Основно внимание в програмата се обръща на мерките за понижаване на нивата на фините прахови частици и азотните окиси, които причиняват киселинни дъждове. За всяко отделно населено място ще се работи с местните власти, като кметовете ще разработват, а общинските съвети ще приемат програми за намаляване на замърсителите до достигане на определените норми в определен срок.

Досега 29 общини с нарушено качество на атмосферния въздух по показателя "Фини прахови частици" са разработили и изпълняват програми за намаляване на замърсяването със срок на изпълнение до края на 2015 г., пише в ОПОС. За следващия програмен период е включена опция за осигуряване на средства за закупуване на многофункционална почистваща техника за постоянно и трайно отнемане на праховите частици в населените места (включително и за измиване на пътните платна, площади и тротоари). Заложено е и намаляване на запрашаването от обществения градски транспорт, включително и чрез смяна на типа гориво, пише още в новата ОПОС. По тази Приоритетна ос се предвижда и разработване на проекти за ревитализиране на паркове и обеззаразяване на промишлени зони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай